افزایش بیان ژن های رمزکننده آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و فنیل آلانین آمونیا لیاز و فاکتور رونویسی bZIP۳۳ تحت شرایط کمبود روی در گندم نان (Triticum aestivum L.)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 9، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-9-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 204
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
دانشیار، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
به منظور بررسی اثر تنش کمبود روی (Zn) بر بیان ژن های رمزکننده آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و فنیلآلانین آمونیا لیاز و فاکتور رونویسی bZIP۳۳ در ارقام روی-کارا و روی-ناکارای گندم نان، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. ارقام بیات (روی-کارا) و هیرمند (روی-ناکارا) در شرایط کمبود روی خاک و کفایت آن کشت و بیان نسبی ژن های مورد نظر در برگ و ریشه ارقام در دو مرحله، یکماه بعد از جوانه زنی (دوره رویشی) و ۳۰ درصد سنبله دهی (دوره زایشی) با روش Real time PCR اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که تحت شرایط کمبود روی، افزایش میزان بیان ژن سوپراکسید دیسموتاز در مرحله رویشی و زایشی بهطور معنیداری در رقم روی-کارا (بیات) بیشتر از رقم روی-ناکارا (هیرمند) بود. بیشترین میزان افزایش بیان ژن فنیل آلانین آمونیالیاز (۵۶/۵۰ برابر شاهد) در مرحله رویشی در ریشه رقم روی-کارا مشاهده شد، اما در مرحله زایشی بین ارقام روی-کارا و روی-ناکارا در هر دو اندام برگ و ریشه بهلحاظ میزان بیان این ژن اختلاف معنیداری مشاهده نشد. بیان ژن رمزکننده فاکتور رونویسی bZIP۳۳ در برگ رقم روی-کارا تحت شرایط کمبود روی بهطور معنیداری بیشتر از رقم روی-ناکارا بود، ولی اختلاف بیان این ژن در ریشه بین رقم روی-کارا و روی-ناکارا معنیدار نبود. بنابراین، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ژن های رمزکننده آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و فنیلآلانین آمونیا لیاز و فاکتور رونویسی bZIP۳۳ (احتمالا از طریق فعالسازی بیان ژنهای ترنسپورتر روی) در تحمل تنش کمبود روی خاک در رقم روی-کارای گندم نان دخیل بودند.کلیدواژه ها
آنزیم های آنتی اکسیدان , فاکتور رونویسی گروهbZIP, واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.