تاثیر تراکم سختینه های زمستان گذران بر شدت بیماری سوختگی غلاف و میزان خسارت محصول برنج

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم خشکدامن

دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

صدیقه موسی نژاد

استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیدعلی الهی نیا

استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

علی اکبر عبادی

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

فریدون پاداشت دهکایی

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

بیماری سوختگی غلاف برگ برنج ناشی ازRhizoctonia solani AG۱- IA  یکی از بیماری­های مهم برنج از لحاظ اقتصادی در دنیا محسوب می­شود. پیش­بینی تراکم مایه تلقیح و آگاهی از نحوه زمستان­گذرانی عامل بیماری، مدیریت زراعی و کاهش استفاده از قارچ­کش ها را در کنترل این بیماری به­دنبال خواهد داشت. هدف از این تحقیق، بررسی اثر تراکم مایه تلقیح (سختینه) زمستان­گذران بر میزان و شدت بیماری سوختگی غلاف و میزان خسارت محصول برنج در شرایط آب و هوایی استان گیلان بود. برای این منظور، یک آزمایش مزرعه­ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزارع تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) طی دو سال زراعی ۹۸-۱۳۹۶ انجام شد. تیمارها به­ترتیب شامل صفر، ۱۲، ۲۴ و ۳۶ سختینه در یک کرت نه متر مربعی و رقم برنج مورد مطالعه، رقم اصلاح شده ایرانی شیرودی بود. نتایج نشان داد که تراکم مایه تلقیح (سختینه) تاثیر معنی­داری بر توسعه بیماری سوختگی غلاف برگ برنج داشت و میزان بالای آن در مزرعه، منجر به افزایش بیماری و خسارت محصول در مراحل رشد برنج شد. بررسی تراکم سختینه­های زمستان­گذران طی دو سال اجرای آزمایش نیز نشان داد که میزان بارندگی­های پس از برداشت محصول برنج در قدرت زنده­مانی سختینه­های قارچ تاثیر زیادی داشت و موجب کاهش آن­ها شد. بنابراین، حذف و یا کاهش مایه تلقیح اولیه و پیش­بینی میزان زنده­مانی و بقاء عامل بیماری در شرایط مزرعه می­تواند یکی از موثرترین راه­کارها در مبارزه با بیماری سوختگی غلاف برگ برنج باشد.

کلیدواژه ها

پیش آگاهی, زنده مانی, مایه تلقیح, Rhizoctonia solani AG۱- IA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.