ارزیابی شاخص های مالی و متغیرهای اثرگذار بر پذیرش کشت کلزا به عنوان کشت دوم در شالیزارهای استان گیلان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کریم معتمد

دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

صغری جوزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محمد کاوسی کلاشمی

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

با توجه به اهمیت کلزا به­عنوان کشت دوم، تحقیق حاضر با هدف ارزیابی شاخص­های مالی و متغیرهای اثرگذار بر پذیرش کشت کلزا به­عنوان کشت دوم در شالیزارهای استان گیلان در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ انجام شد. پژوهش از نوع علی- توصیفی بود و برای جمع­آوری داده­ها از پرسش­نامه محقق­ساخته استفاده شد. در مجموع ۱۵۰ کشاورز از سطح استان به­عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. روایی پرسش­نامه از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ ارزیابی شد و مقدار آن ۸۷/۰ به­دست آمد. نتایج ارزیابی شاخص­های مالی نشان داد که در شرایط حاضر، کشت کلزا از نظر مالی برای شالیکاران گیلانی از توجیه کم­تری برخوردار است. نتایج تحلیل رگرسیون به­منظور تعیین عوامل موثر بر پذیرش شالیکاران جهت کشت کلزا نشان داد که شرکت در کلاس­های ترویجی- آموزشی، متوسط درآمد کلزا، سن کشاورز و سابقه کشت کلزا در مجموع ۸۴ درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کردند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، موانع و محدودیت­های کشت کلزا از دیدگاه شالیکاران استان گیلان در سه عامل، مشکلات مربوط به کاشت و داشت کلزا، مشکلات پس از برداشت کلزا و مشکلات مربوط به شرایط اقتصادی، اقلیمی، اراضی و بیمه­ای کشت کلزا دسته­بندی شدند. به­طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که با برگزاری کلاس­های ترویجی- آموزشی با کیفیت بیش­تر با توجه به نیاز کشاورزان، برقراری ارتباط موثر بین کنش­گران و تاسیس کارخانجات فرآوری کلزا احتمالا بتوان موانع پیش روی کشت کلزا به­عنوان محصول دوم در شالیزارهای استان گیلان را از بین برد.

کلیدواژه ها

پرسش نامه محقق ساخته, پژوهش علی- توصیفی, تحلیل عاملی اکتشافی, روایی و پایایی پرسشنامه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.