برآورد قابلیت ترکیب پذیری و اثرات ژن لاین های ذرت در استان خوزستان به روش لاین ×تستر

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGRIDEA05_683
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1076
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حبیبی

کارشناس ارشد اصلاح نباتات

محمد برزگری

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول

خلیل عالمی سعید

استادیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین،

شهرام نخجوان

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد

چکیده

مشخص نمودن ترکیب پذیری لاین ها و اجزای واریانس ژنتیکی یکی از مهمترین مراحل در برنامه های به نژادی لاین های اینبرد ذرت است. برای این منظور، نتایج حاصل از تلاقی 9 لاین زودرس دانه ای با 4 تستر در قالب آزمون مقدماتی مقایسه عملکرد (آگمنت) در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول در سال 1387 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس، اختلاف معنی دار بین هیبریدها، لاین ها و تسترها و میانگین مربعات لاین ×تستر را برای کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال 1% نشان می دهد. برآورد نسبت σ2 sca ⁄ σ2 gca بیانگر اهمیت بیشتر واریانس افزایشی نسبت به واریانس غیرافزایشی در کنترل صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف بلال، و برای صفات تعداد روز تا ظهور گل تاجی، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، ارتفاع بوته، واریانس غیرافزایشی نقش مهمتری نسبت به واریانس افزایشی نشان داد. جهت غربال لاین ها برای مرحله بعدی خویش آمیزی، لاین های 1/ 7/ 2 و 2/5/17 و تسترهای Mo17 و 14 / 29 / 2 بر اساس بهترین GCA و جهت تولید هیبریدهای برتر ترکیبات 14 / 29 / 1/9/4×Mo17 ،2/7/1×2 و 2/7/1×Mo17 بر اساس بهترین SCA که عملکرد بالایی داشتند و همچنین برای اکثر صفات موثر بر عملکرد شرایط مطلوبی داشتند، انتخاب گردیدند

کلیدواژه ها

ذرت، لاین × تستر، اینبرد لاین، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.