شناسایی عوامل موثر بر کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران همودیالیزی در بیمارستان های ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهداشت و درمان، دوره: 10، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_HMSR-10-32_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه پائین رسکتی

کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد مرودشت، دانشگاه ازاد اسلامی، مرودشت، ایران

شقایق وحدت

استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه ازاد اسلامی، تهران، ایران

سمیه حسام

استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه ازاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت تاثیر نارسایی مزمن کلیه بر جنبه های مختلف زندگی بیماران، هدف تحقیق، تعیین عوامل موثر بر کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران همودیالیزی بود. روش پژوهش: پژوهش به روش آمیخته انجام، نمونه ها در مرحله کیفی بصورت هدفمند و شامل ۲۴ نفر از خبرگان بخش های همودیالیز از ۶ استان کشور بودند. در مرحله کمی، ۱۵۰ نفر از شاغلان بخش همودیالیز مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات در گام اول، کتابخانه ای و در گام دوم پرسشنامه ای بود. پرسشنامه ای محقق ساخته با ۶ مولفه طراحی، روایی و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از نیکویی برازش مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل در بخش آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ۲۱ و تحلیل عاملی تاییدی از طریق نرم افزار لیزرل صورت گرفت. یافته ها: شش عامل موثر بر کیفیت خدمات همودیالیز شناسایی شد که براساس ضریب اهمیت عبارت بودند از نیروی انسانی (۰/۸۶۶)، مدیریت (۰/۷۸۴)، فناوری اطلاعات (۰/۷۴۹)، تجهیزات (۰/۷۳۱)، امکانات و تسهیلات (۰/۶۸۳) و فضای فیزیکی (۰/۶۲۸). مجموعه شاخص های برازش نیز نشان داد که عوامل موثر برازش مناسبی را داشته و می توان از عوامل فوق به عنوان عوامل موثر بر کیفیت خدمات بخش همودیالیز در ایران نام برد. نتیجه گیری: با توجه به پایین بودن کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی بایستی راهکارهای مناسب جهت جلوگیری از هدر رفت منابع و افزایش کیفیت زندگی بیماران با استفاده از نتایج حاصله؛ اخذ گردد.

کلیدواژه ها

کیفیت خدمات, بخش همودیالیز, بیماران همودیالیزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.