بررسی اثر میانجی اقدامات خود مراقبتی بر رابطه بین سواد سلامت وکیفیت زندگی بیماران پس از جراحی قلب باز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهداشت و درمان، دوره: 10، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_HMSR-10-33_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی همایون فر

استادیار،گروه مدیریت، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

سید محمد زرگر

استادیار، گروه مدیریت، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

ابوالفضل دانایی

استادیار، گروه مدیریت، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

چکیده

مقدمه: به میزان توانایی افراد در به دست آوردن، تحلیل کردن و فهمیدن اطلاعات و خدمات اولیه بهداشتی که به آن نیاز دارند تا بتوانند در مورد مسائل مربوط به سلامتی خود مشارکت داشته و تصمیم های درستی اتخاذ کنند، سواد سلامت می گویند. امروزه سواد سلامت یکی از ارکان سلامت جامعه محسوب می­شود. هدف از این پژوهش ارائه مدلی برای بررسی تاثیر سواد سلامت و اقدامات خودمراقبتی بر کیفیت زندگی بیماران قلبی - عروقی پس از انجام عمل قلب باز بود. روش پژوهش: این پژوهش بر مبنای هدف کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده­ها از نوع توصیفی - پیمایشی است که جامعه آماری تحقیق کلیه بیمارانی بودند که در مرکز قلب تهران عمل جراحی باز قلب را انجام داده بودند و از بین این افراد ۱۳۸ نفر با نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه­ای محقق ساخته است که روایی آن از طریق روایی صوری و روایی همگرا و پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده­های جمع­آوری شده از روش معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها: نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دادسواد سلامت با ضریب مسیر (۰/۶۸۵) تاثیر مثبت و معنی­داری با اقدامات خود مراقبتی، سواد سلامت با ضریب مسیر (۰/۳۵۰) تاثیر مثبت و معنی دار با کیفیت زندگی بیماران دارد و اقدامات خود مراقبتی با ضریب مسیر (۰/۴۱۸) تاثیر مثبت و معنی داری با کیفیت زندگی بیماران دارد. نتیجه گیری: با ارتقای سواد سلامت و آموزش رفتارهای خود مراقبتی به بیماران قلبی پس از انجام عمل قلب باز می توان شاهد پیشرفت کیفیت زندگی این بیماران پس از عمل و کاهش عوارض پس از جراحی شد.

کلیدواژه ها

سواد سلامت, اقدامات خودمراقبتی, کیفیت زندگی, بیماری قلبی - عروقی, جراحی قلب باز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.