تاثیر اجرای طرح تحول نظام سلامت بر کارایی بیمارستان های منتخب اهواز

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهداشت و درمان، دوره: 11، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_HMSR-11-38_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو امیری فر

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

انیسه نیک روان

استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

لیلا نظری منش

استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: شکی نیست که تعیین میزان کارایی در بیمارستان­ها یکی از گام­های اساسی می­باشد که باید به سرعت برداشته شود. بنابراین بررسی کارایی می­تواند به عاملان اجرایی برنامه های سلامت کمک کند تا نقاط قوت و ضعف آن را بهتر بشناسند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر طرح تحول نظام سلامت بر کارایی بیمارستان های منتخب اهواز در بازه ی ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ می باشد. روش پژوهش: داده های مربوط به هفت بیمارستان مجری طرح و یک بیمارستان شاهد در سال های ۱۳۹۱، ۱۳۹۲، ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ جمع آوری شدند. کارایی بیمارستان ها با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ها به روش CCR و با استفاده از نرم افزار  WinDeap۲ v ۲.۱ محاسبه شد و تحلیل استنتاجی با استفاده از آزمون تی مستقل و پوآسن و نرم افزار  Stata v ۱۵.۱انجام شد. یافته ها: بیش ترین کارایی بیمارستان ها مربوط به سال ۱۳۹۶ با میانگین ۰.۹۸۷ بوده و کارایی دو بیمارستان در سال های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶، ۱ بوده است و دو بیمارستان دیگر طی این دو سال روندی صعودی در کارایی را تجربه کرده اند. کارایی، تعداد پذیرش بستری، تعداد پذیرش سرپایی و تعداد اعمال جراحی قبل از طرح تحول تفاوت معنی داری با بعد از آن داشته اند، اما این تفاوت در مورد تعداد تخت فعال، تعداد پزشک و تعداد پرستار صادق نبوده است.  نتیجه گیری: به طور کلی کارایی بیمارستان های مجری طرح روندی صعودی داشته است و از آنجاکه در سال ۱۳۹۳، نظام سلامت کشور شاهد طرح تحول بوده، این امکان وجود دارد که بهبود کارایی، تعداد پذیرش سرپایی، تعداد پذیرش بستری و تعداد اعمال جراحی بیمارستان ها، ناشی از طرح تحول بوده باشد.

کلیدواژه ها

کارایی, تحلیل پوششی داده ها, آزمون پوآسن, بازده به مقیاس ثابت, اهواز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.