مطالعه سطح سواد سلامت زنان نخست زا با وضعیت افسردگی پس از زایمان در مراجعان به بیمارستان های شهر کابل (افغانستان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 20، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-20-5_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب ایزدی

Faculty of Medicine, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

مینور لمیعیان

Faculty of Medicine, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

علی منتظری

Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Iran

چکیده

مقدمه: سواد سلامت مهارت فردی و اجتماعی، و ظرفیت و توان دسترسی، فهم و درک، پردازش و ارزیابی، تصمیم گیری و رفتار در خصوص اطلاعات و خدمات پزشکی و سلامتی است که لزوما به سال های تحصیل بر نمی گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح سواد سلامت زنان نخست زا با وضعیت افسردگی پس از زایمان مراجعان به شفاخانه های شهر کابل- افغانستان در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت. مواد و روش کار: یک مطالعه تحلیلی- مقطعی با حجم نمونه ۲۸۱ زن نخست زای واقع در هفته ششم تا هشتم پس از زایمان و دارای حداقل سواد خواندن و نوشتن، انجام گرفت. جمعیت مورد مطالعه پس از اخذ رضایت آگاهانه، سوالات جمعیت شناختی- باروری و پرسشنامه های افسردگی پس از زایمان ادینبورو تطبیق یافته به گونه دری (D-EPDS) و سواد سلامت جمعیت بزرگسالان گونه دری (D-HELIA) را تکمیل کردند و داده های حاصل از پژوهش با آزمون های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین نمره سواد سلامت واحدهای پژوهش ( ۱۲/۹۸±) ۵۲/۲۱ و در سطح سواد سلامت نه چندان کافی قرار داشت. ۱۵۸ نفر از واحدهای پژوهش افسردگی پس از زایمان داشتند. نتایج رگرسیون لجستیک چند متغیره وضعیت افسردگی پس از زایمان نشان داد نمره سواد سلامت واحدهای پژوهش ارتباط معنی دار با وضعیت افسردگی پس از زایمان دارد. بین افسردگی پس از زایمان با ناخواسته بودن بارداری، سن هنگام ازدواج، مورد دلخواه نبودن جنسیت نوزاد، مورد خشونت قرار گرفتن توسط همسر، ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. بین افسردگی پس از زایمان با سن واحدهای پژوهش، شاخص توده بدنی و تعداد سقط ها ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت. نتیجه گیری: این مطالعه برای اولین بار در کابل - افغانستان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از مطالعه چنین نشان داد که سطح سواد سلامت زنان نخست زا با وضعیت افسردگی پس از زایمان آنان ارتباط معنی دار دارد. پیشنهاد می شود در جهت ارتقای سطح سواد سلامت زنان نخست زا کلاس های آموزشی در دوران بارداری برگزار گردد.

کلیدواژه ها

Health Literacy, Postpartum Depression, Primiparous, Kabul, سواد سلامت, افسردگی پس از زایمان, زنان نخست زا, کابل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.