هنجاریابی پرسشنامه احساس شکست و ارتباطش با ناامیدی و افسردگی در میان دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روان شناسی بالینی، دوره: 5، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_CPS-5-19_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه ترصفی

کارشناسی ارشد مشاوره مدرسه، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

سید محمد کلانتر کوشه کلانتر کوشه

استادیار گروه مشاوره، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

دیوید لستر

استاد روانشناسی دانشگاه استوکتن، ایالت نیوجرسی، ایالات متحده آمریکا

چکیده

نظریه جایگاه اجتماعی نظریه ای در مورد افسردگی و رفتارهای منجر به خودکشی است. الگوی نظریه مذکور احساس شکست و احساس ناکامی در حیوانات است؛ که درنهایت منجر به افسردگی آنان می شود. بر این اساس، گیلبرت و آلن (۱۹۹۸) پرسشنامه ای را برای سنجش احساس شکست ابداع نموده اند. پژوهش حاضر به منظور هنجاریابی اکتشافی پرسشنامه احساس شکست و بررسی روایی و پایایی آن در بین دانشجویان دانشگاه علامه انجام شده است. نمونه ای مشتمل بر ۳۰۶ نفر (۱۰۲ مرد و ۲۰۴ زن) از دانشجویان به روش تصادفی انتخاب شدند. تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس بکار گرفته شد؛ همچنین به منظور محاسبه روایی همگرا از پرسشنامه های ناامیدی و افسردگی بک استفاده شد. اگرچه نسخه اصلی پرسشنامه بدون خرده مقیاس است، پژوهش حاضر وجود سه عامل به نام های "احساس رکود"، "احساس بازندگی" و "احساس رضایتمندی" را نشان می دهد. درمجموع این سه عامل قادر به تبیین حدود ۶۳% از واریانس کل هستند. ضریب پایایی روش آلفای کرونباخ برای کل آزمودنی ها ۹۱/۰، در جامعه زنان ۹۱/۰ و مردان ۹۲/۰ به دست آمد. همچنین همبستگی بالایی بین پرسشنامه های ناامیدی و افسردگی بک با پرسشنامه احساس شکست و نیز سه خرده مقیاس آن به دست آمد. بر اساس نتایج پژوهش، مقیاس احساس شکست از روایی و پایایی مناسبی در میان دانشجویان ایرانی برخوردار است.

کلیدواژه ها

احساس شکست, افسردگی, پایایی, روایی, ناامیدی, نظریه جایگاه اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.