جامعیت دین و روش استنباطی علوم دینی: بررسی یک نقد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، دوره: 22، شماره: 86
  • کد COI اختصاصی: JR_MTOD-22-86_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فتحعلی خانی

عضو هیئت علمی گروه فلسفه و کلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

حسینعلی شیدانشید

عضو هیئت علمی گروه فلسفه و کلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

چکیده

دکتر خسرو باقری، ارائه­دهنده نظریه تاسیسی علم دینی، در مرحله سلبی تبیین نظریه خود، دیگر نظریه­های علم دینی را نقد می­کند. از این میان، او بر آن است که نظریه­های استنباطی علم دینی، که گزاره­های علمی را با رجوع به متون دینی به دست می­آورند، بر نظریه جامعیت متون دینی مبتنی­اند. لذا با نقد نظریه جامعیت دین، نتیجه می­گیرد که نظریه­های استنباطی گونه­های ناموجه علم دینی­اند. این مقاله به بررسی ادعای وی در مورد ابتنای نظریه­های استنباطی بر نظریه جامعیت اختصاص دارد. در این مقاله، اولا با ارائه مثال­های نقض نشان داده شده که چنین ابتنایی در کار نیست؛ ثانیا اثبات شده است که بر اساس مبانی تفسیری و علم شناختی باقری، نمی­توان به رد نظریه­های استنباطی پرداخت؛ زیرا نظریه گزیده­گویی و نیز نظریه علم­شناختی او به گونه­ای است که اگر آن را مقتضی نادرستی رجوع به متون دینی برای اخذ گزاره­های علمی بشماریم، اخذ گزاره­های متافیزیکی از متون دینی نیز نادرست خواهد بود.

کلیدواژه ها

علم دینی, نظریه استنباطی علم دینی, نظریه تاسیسی علم دینی, جامعیت دین, تکثر روش شناختی, خسرو باقری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.