کاربرد فرایند فتوکاتالیستی TiO۲/UV-C در حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ از فاضلاب سنتتیک نساجی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-10-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن احرامپوش

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

محمد تقی قانعیان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

قادر غنی زاده

Baqiyatallah (a.s) University of Medical Sciences. Thran,Iran.

سمیه رحیمی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

چکیده

سابقه واهداف: رنگ بارزترین آلاینده فاضلاب های نساجی می باشد که به دلیل اثرات سوء بهداشتی و زیست محیطی مورد توجه جدی می باشند. رنگ ها موادی با ساختار پیچیده، معمولا سمی و مقاوم به تجزیه بیولوژیک هستند که از طریق فاضلابهای صنعتی وارد محیط زیست می شوند. هدف این مطالعه تجزیه فتوشیمیایی(UV) و فوتوکاتالیستی(TiO۲/UV-C ) رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ بود. روش بررسی: این مطالعه بصورت تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی در راکتور ناپیوسته انجام شد. فاضلاب سنتتیک از انحلال رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ در آب شهر تهیه و تاثیر غلظت اولیه رنگ، جرم TiO۲، pH  و زمان تماس در حذف رنگ بررسی شد. غلظت رنگ با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج ۵۱۸ نانومتر تعیین گردید. یافته ها:. فرایند TiO۲/UV-C  نسبت به فرآیند UV-C تنها، موثرتر است. ثابت سرعت تجزیه فتوشیمیایی در pH اسیدی ۰۰۱۹/۰ و طی فرایند تجزیه فتوکاتالیستی  ۰۳۸۱/۰ بر دقیقه می باشد. تجزیه نوری و فتوکاتالیستی رنگ مورد نظر از مدل سینتیک درجه اول پیروی می کند. افزایش جرم  TiO۲از ۴/۰ به ۱ گرم منجر به افزایش راندمان از ۸/۹۷ به ۱۰۰ در صد می گردد. افزایش غلظت رنگ از ۱۰۰ به ۲۵۰ میلی گرم در لیتر و pH  از ۴ به ۱۰ منجر به کاهش راندمان به ترتیب  از ۱۰۰ به ۶۶/۹۷ و از ۱۰۰ به ۶/۹۴ می گردد. بهترین راندمان در pH معادل ۴ حاصل می گردد. نتیجه گیری: بیشترین کارآیی حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ با فرایندهای اکسیداسیون فتوشیمیایی و فتوکاتالیستی تحت شرایط اسیدی حاصل می شود که از این میان فرآیند فتوکاتالیستی موثر تر می باشد.      

کلیدواژه ها

Keywords: Photocatalytical degradation, UV ray, TiO۲, Reactive Red ۱۹۸ dye., واژه های کلیدی: تجزیه فتوکاتالیستی, اشعه ماوراء بنفش, دی اکسیدتیتانیوم, رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.