کاربرد شیمی کانی کلینوپیروکسن در بررسی شرایط فیزیکی صعود ماگما، مطالعه موردی سنگ های آتشفشانی علی آباد، شمال غرب نایین

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-11-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوان مهوری

واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی

مرتضی شریفی

دانشگاه اصفهان

چکیده

در منطقه علی­ آباد (شمال­ غرب نایین) سنگ­ های آتشفشانی با ترکیب آندزیت، تراکی­ آندزیت، داسیت و ریولیت به همراه سنگ­ های آذرآواری (توف) وجود دارند. از لحاظ کانی ­شناسی، این سنگ­ ها از فنوکریست­ های پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، سانیدین، بیوتیت، کوارتز و کانی­ های اوپک در زمین ه­ای از میکرولیت­ های پلاژیوکلاز، شیشه و کانی­ های اوپک تشکیل شده­ اند. کلینوپیروکسن این سنگ­ ها از نوع اوژیت با ترکیب (En۴۳-۴۵, Wo ۳۸-۴۲, Fs ۱۴-۱۸) است. ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن نشان می ­دهد که این کانی در فشارهای کم تا متوسط تشکیل شده و بیانگر تبلور آنها در طی صعود ماگما و در عمق­ های مختلف است. توزیع Al و میزان Fe+۳ در ساختار کلینوپیروکسن بیانگر تبلور آن از یک ماگمای آبدار با فشار بخار آب ۱۰ درصد و با فوگاسیته بالای اکسیژن است. بر اساس محاسبات زمین دما-­فشارسنجی، کلینوپیروکسن­ ها در محدوده دمایی ۱۰۰۹ تا ۱۲۰۰ درجه سانتی­ گراد، محدوده فشار حدود ۵/۲ تا ۷ کیلوبار و عمق ۹ تا ۱۸ کیلومتری متبلور شده ­اند.

کلیدواژه ها

کلینوپیروکسن, دما- فشارسنجی, ارومیه بزمان, علی آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.