کانه زایی، شیمی کانه ها و ایزوتوپ های پایدار گوگرد در اندیس طلای چالداغ (شمال تکاب): شواهدی برای دستیابی به سازوکار تشکیل طلا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-13-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا بیگدلی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

ابراهیم طالع فاضل

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

محمد معانی جو

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

منطقه اکتشافی چالداغ با عیار متوسط ۵/۴ گرم در تن به عنوان یکی از اندیس­ های پرعیار کانسار زرشوران، در شمال تکاب واقع شده است. از لحاظ ساختاری این منطقه در غرب گسل رانده قینرجه و طاقدیس ایمان­خان (راستای NW) قرار دارد و واحد کربنات آهن­دار چالداغ به سن نئوپروتروزوئیک-کامبرین بالایی، سنگ میزبان اصلی کانه ­زایی است. طبق شواهد ریزکاوالکترونی، طلا به صورت محلول جامد با کاتیون Au+ و محتوای ۱۰ تا ۸۰ گرم در تن (ppm) در ترکیب کانه آرسنین­پیریت با فرمول (Fe۲+As۳+)S۲Au۲.S۰ تمرکز دارد. شواهد ایزوتوپ پایدار گوگرد بر روی کانه ­های سولفیدی رالگار و پیریت گویای مقادیر δ۳۴SCDT بین ۵/۳ تا ‰ ۵/۶ (متوسط ‰ ۵ در تعداد ۶ نمونه)، است. با توجه به مقادیر FeS mol% اسفالریت­، تغییرات LogfS۲ در اندیس چالداغ بین ۱۴- تا ۱۶- به دست آمد که منطبق با شرایط سولفیداسیون متوسط است. طبق شواهد به نظر می­ رسد در اندیس طلای چالداغ، سیال گرمابی غنی از H۲S هم زمان با فرایند کربنات­ زدایی و آزاد شدن مقادیر بالای Fe۲+ و As۳+ در محیط، با این کاتیون­ ها واکنش داده و آرسنین­پیریت تشکیل شده است. در پی این فرایند، ضمن کاهش محتوای H۲S محیط، کمپلکس­ های بی­سولفیدی Au(HS)۲– تحت شرایط خنثی تا اسیدی و ماهیت اکسیدی محیط ناپایدار شده و به دنبال آن ته نشینی طلا رخ داده است.

کلیدواژه ها

آرسنین پیریت, شیمی کانه, ایزوتوپ گوگرد, طلا, اندیس چالداغ, زرشوران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.