ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی میوه ژنوتیپ های مختلف بنه (Pistacia atlantica ) در مرحله سبز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-35-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صلاح الدین مصلحتی فرد

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی گروه علوم باغبانی، دانشگاه ارومیه

حمید حسن پور

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه ارومیه

چکیده

بررسی تنوع مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در میوه، امکان انتخاب ژنوتیپ­های برتر را جهت توسعه کشت و کار برای کشاورزان و اصلاح گران فراهم می­کند. این پژوهش، تنوع و تعیین برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه بنه ۱۱ ژنوتیپ مختلف را در مرحله میوه سبز و در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار می­دهد. از هر کدام از ژنوتیپ­ها، تعدادی خوشه بنه برداشت شد و جهت انجام اندازه­گیری­های مختلف به آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه انتقال داده شد. سپس برخی از صفات کمی میوه و خوشه و همچنین میزان فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتی اکسیدان کل مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که بین ژنوتیپ­ها از نظر همه پارامتر­های اندازه­گیری شده به غیر از طول خوشه، اختلاف معنی­داری در سطح احتمال یک درصد و پنج درصد وجود داشت. نتایج آشکار کرد که تنوع بالایی در اکثریت صفات اندازه­گیری شده وجود دارد. بیشترین میزان طول، عرض و وزن خوشه و همچنین عرض و وزن میوه در ژنوتیپ P۱۰ و کمترین آن در ژنوتیپ­هایP۵  و P۶ مشاهده شد. از نظر خصوصیات بیوشیمیایی بالاترین میزان فنل کل (۵/۱۰۳۴ میلی­گرم بر صدگرم وزن تر اسیدگالیک)، فلاونوئید کل (۸۲/۱۴۳ میلی­گرم بر صدگرم وزن تر کوئرستین) و ظرفیت آنتی­اکسیدان (۹۳ درصد) را ژنوتیپ  P۳به خود اختصاص داد و همچنین کمترین میزان فنل کل (۰۸/۳۷۰ میلی­گرم بر صدگرم وزن تر اسیدگالیک)، فلاونوئید کل (۲۵/۶۲ میلی­گرم بر صدگرم وزن تر کوئرستین) در ژنوتیپ P۷ مشاهده شد. بر اساس این پژوهش، ژنوتیپ­های P۳ و P۱۰ از لحاظ صفات مورد بررسی در وضعیت مطلوب­تری نسبت به سایر ژنوتیپ­ها قرار داشتند و می­توانند جهت مصارف دارویی، خوراکی، صنعتی و همچنین اهداف اصلاحی پیشنهاد گردند.

کلیدواژه ها

فعالیت آنتی اکسیدانی, فلاونوئید, فنل کل, وزن میوه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.