تاثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات جوانه زنی ارقام مختلف کلزا (Brassica napus L.)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-2-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید عباس زاده

دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، کارشناسی ارشد زراعت، بجنورد، ایران

رضا رضایی سوخت آبندانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، عضو استعدادهای درخشان باشگاه پژوهشگران جوان، گروه زراعت، تهران، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات جوانه زنی بذر کلزا، آزمایشی در سال ۱۳۸۹ در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ۷ واریته (زرفام، ساری گل، لاین۱۸، لاین۱۴، RGS۰۰۳، لاین ۱۱۱و هایولا ۴۰۱) و چهار میزان شوری (شاهد، ۴، ۸ و ۱۲ دسی زیمنس بر متر) بود. صفات مورد بررسی شامل درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن تر و خشک گیاهچه بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری درصد جوانه زنی و مولفه های جوانه زنی روند کاهشی داشتند، به طوری که اعمال تنش شوری از ۸ و ۱۲ دسی زیمنس بر متر درصد جوانه زنی را از ۷۶/۲۳ درصد به ۶۲/۲۱ و ۰۵/۲۱ درصد در تیمار شاهد (آب مقطر) کاهش داد. میزان جوانه زنی بذر در شوری ۴ دسی زیمنس بر متر ۸۶/۲۲ درصد بود. سرعت جوانه زنی تیمارهای صفر، ۴، ۸ و ۱۲ دسی زیمنس بر متر به ترتیب برابر ۸۴/۱۱، ۵۲/۱۰، ۵۷/۸ و ۸۷/۷ (تعداد بذر در روز) حاصل شد. با افزایش شوری طول ریشه چه و ساقه چه، درصد و سرعت جوانه زنی و وزن تر گیاهچه کاسته شد به طوری که در شوری بیش از ۱۲ دسی زیمنس بر متر متوقف گردید. در حالی که بیشترین طول ریشه چه در تیمار شاهد برابر با ۷۶/۵۲ سانتی متر و کمترین آن در شوری ۴ و ۸ دسی زیمنس بر متر به ترتیب برابر ۸۱/۳۹ و ۴۴/۳۷ سانتی متر کاهش یافت.

کلیدواژه ها

ارقام, جوانه زنی, شوری, کلزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.