صکوک پیوند خورده با تولید ناخالص داخلی (GLS) ابزاری برای مدیریت بدهی های دولت مبتنی بر تامین مالی اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش مالی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: CIIF04_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی عابدی

کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع)

سجاد موحد

دانشجوی دکتری اقتصاد مالی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

علیرغم ثروت فراوانی که در اختیار کشورهای اسلامی است،بسیاری از این کشورها در گروه کشورهای در حال توسعه قرارمی گیرند. توسعه زیرساخت ها به عنوان ابزاری کارآمد برای رشداقتصاد و کاهش فقر اثبات شده است. معمولا دولتها از طریق انتشارابزارهای بدهی متعارف مبتنی بر بهره ، پروژه های زیرساختی خود راتامین مالی می کنند. این شکل از تامین مالی، به دلیل حرمت بهرهو سایر مسائل موجود با موازین شرع منطبق نمی باشد. علاوه بر این،بحران های بدهی مکرر در چند دهه گذشته، اهمیت موضوع مدیریت بدهی دولت را که به جلوگیری از هزینه های بالای چنین شکل هاییاز بحران کمک می کند، بیشتر کرده است. شاخص بندی بدهی درقالب شاخص هایی از اقتصاد واقعی (مثل GDP یا قیمت سبدی ازکالا) به عنوان ابزاری کارآمد برای کاهش احتمال نکول در پرداختبدهی های دولتی شناخته شده است.ایده ی شاخص گذاری بدهی هاعلاوه بر ایجاد پیوند بین بخش مالی و بخش واقعی اقتصاد امکانتسهیم واقعی ریسک بین طرفین قرارداد را فراهم می سازد. علی رغمانطباق این ایده با موازین تامین مالی اسلامی، بازار صکوک هنوز ازآن بهره برداری نکرده است. هدف این مقاله که ایده آن برگرفته شدهاز پژوهش دو نفر از پژوهشگران (بوچا و لاحسانا ۲۰۱۴) مرکز بینالمللی مالی اسلامی (INCEIF) است ارائه نوعی از صکوک است کهبرای تامین مالی پروژه هایی در بخش عمومی استفاده شود که اینپروژه ها خاصیت درآمدزایی ندارند و بازده آنها صرفا با افزایش GDPکشورهای منتشر کننده این نوع صکوک پیوند خورده است. این مقالهمنافع و موانع بالقوه و وضعیت ریسک-بازده صکوک پیوند خورده با(GLS) GDP را که بر پایه عقد اجاره آتی است، بررسی می کند. بهعلاوه، چهارچوبی برای قیمت گذاری GLS نیز در بخش چهارم ارائهمی شود. بر پایه نمونه ای از کشورهایی از پنج منطقه جهان اسلام درکنار ایران، ویژگی های تئوریک GLS از طریق روش پیش آزمایی تاییدمی شود. این اوراق به شکل دسته ای جدید از دارایی ها ما بینابزارهای بدهی متعارف و ابزارهای سهام نمایش قرار می گیرد وفرصت هایی برای متنوع سازی سبد سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران به وجود می آورد. این مقاله صکوکی را معرفی می کندکهابزاری کارا برای مدیریت بدهی در یک فضای بدون بهره است و درعین حال به مساله معیار گذاری صکوک دولتی در مقابل نرخ بهرهنیز پرداخته است ، همچنین وضعیت به کاری گیری آن در اقتصادایران نیز بررسی شده است.

کلیدواژه ها

صکوک پیوندخورده با GDP ، اجاره آتی، پیشازمایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.