منزلت کتابخانه و حرفه کتابداری از دیدگاه دانشجویان دانشگاه رازی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-11-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین زارع

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی /دانشگاه رازی

سلیمان شفیعی

معاون علمی /دانشگاه علمی کاربردی استان کرمانشاه

محمود مرادی

استایار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی /دانشگاه رازی

چکیده

هدف: جایگاه و منزلت کتابخانه به عنوان یک نهاد و کتابداری به عنوان یک حرفه موضوعی با اهمیت است. از ­این­رو هدف پژوهش حاضر مطالعه دیدگاه­های دانشجویان دانشگاه رازی در مورد منزلت کتابخانه و حرفه کتابداری بود.روش پژوهش: رویکرد پژوهش حاضر کمی و روش استفاده شده برای انجام آن، پیمایشی بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از همه دانشجویان دانشگاه رازی در شهر کرمانشاه که در زمان انجام اجرای پژوهش یعنی آبان هزار و سیصد و نود و هشت، ۱۴۷۵۲ نفر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان ۳۷۵ نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته ای استفاده شد. از مجموع ۳۷۵ پرسشنامه که به صورت تصادفی طبقه ای نسبتی در بین دانشجویان دانشگاه رازی توزیع شده بود، ۳۱۱ پرسشنامه تکمیل و عودت داده شد؛ که از این ۳۱۱ پرسشنامه ۸ مورد مخدوش بودند که وارد تحلیل نشدند و تجزیه وتحلیل بر روی ۳۰۳ پرسشنامه باقیمانده انجام گرفت.یافته ­ها: یافته­ ها نشان داد که منزلت کتابخانه از دیدگاه دانشجویان دانشگاه رازی در سطح متوسط و منزلت حرفه کتابداری پائین تر از سطح متوسط است. همچنین یافته­ها حاکی از آن بود که دیدگاه دانشجویان در مورد منزلت کتابخانه و کتابداری بر اساس متغیرهای سن، جنسیت، گروه­های تحصیلی و مقطع تحصیلی با هم متفاوت است.نتیجه: در تبیین دلایل پائین بودن منزلت کتابداران از دیدگاه دانشجویان دانشگاه رازی می توان به برخی عوامل محتمل نظیر عدم آشنایی پاسخ دهندگان با حرفه کتابداری، عدم اعتماد آنان به دانش تخصصی کتابداران، ضعف در دانش تخصصی کتابداران، به روز نبودن محتوای علمی حرفه، ضعف انجمن های حرفه ای و صنفی کتابداری و مواردی از این دست اشاره نمود.

کلیدواژه ها

منزلت, کتابخانه, کتابداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.