تاثیر اسید هیومیک بر جوانه زنی و رشد اولیه سورگوم علوفه ای (Sorghum bicolor L) در شرایط تنش شوری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-6-21_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی زارع خورمیزی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد.

چکیده

شوری آب و خاک تهدیدی جدی برای کشاورزی در مناطق خشک و نیمه­خشک مانند ایران محسوب می شود. در سال­های اخیر بکارگیری روش­هایی که موجب افزایش تحمل گیاه به تنش شوری گردد مورد توجه محققین قرار گرفته است. به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک تجاری بر جوانه­زنی و رشد اولیه سورگوم علوفه­ایتحت سطوح مختلف تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه گیاه­شناسی دانشگاه یزد در سال ۱۳۹۵ انجام شد. فاکتور اول تنش شوری با سه سطح شامل ۰، ۱۲۰ و ۲۴۰ میلی­مولار کلرید سدیم و فاکتور دوم اسید هیومیک با سه سطح شامل ۰، ۵/۰ و ۱ گرم در لیتر در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح تنش شوری درصد و سرعت جوانه­زنی، متوسط جوانه­زنی روزانه، بنیه بذر، طول ریشه­چه و ساقه­چه و همچنین وزن تر و خشک آنها به طور معنی­دار کاهش یافتند. به طوری که شاخص­های درصد و سرعت جوانه­زنی، بنیه بذر، طول ریشه­چه و ساقه­چه در تنش شوری ۱۲۰ میلی مولار نسبت به تیمار شاهد به ترتیب ۱۲، ۲۴، ۵۲، ۵۱ و ۳۳ درصد کاهش یافت. کاربرد اسید هیومیک با غلظت­های ۵/۰ و ۱ گرم در لیتر باعث کاهش اثرات منفی ناشی از تنش شوری به ویژه در سطح ۱۲۰ میلی­مولار شد. مصرف اسید هیومیک با غلظت ۵/۰ گرم در لیتر توانست سرعت جوانه­زنی، شاخص بنیه بذر و طول ساقه چه و ریشه­چه در تنش شوری ۱۲۰ میلی­مولار به ترتیب ۲۰، ۲۵، ۳۲ و ۲۸ درصد افزایش دهد. با این­حال پیشنهاد می­شود که مطالعات تکمیلی در این زمینه در شرایط گلخانه و مزرعه صورت پذیرد.

کلیدواژه ها

بنیه بذر, سرعت جوانه زنی, کلرید سدیم. هیومکس ۹۵

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.