مروری بر مطالعات مربوط به طبقه بندی علوم در ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه عفیفیان

رییس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد / دانشگاه شیراز/شیراز/ایران

غلامرضا حیدری

دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی/ دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

مقدمه: طبقه­ بندی علوم هم زمان با پیدایش و گسترشدانش به وجود آمده است و پژوهش­ های متعددی در این خصوص انجام شده است.مطالعه­ ی حاضر بر آن است تا تصویری روشن و منطبق بر واقعیات از پژوهش­ های انجام شده در این حوزه در ایران ارائه دهد. به ­این منظور پژوهش­ های انجام شده در ایران به زبان فارسی مورد بررسی قرار گرفته است. روش شناسی: روش تحقیق در این مقاله سندی- تحلیلی بوده است و پژوهش ­های انجام گرفته در این حوزه اعم از کتاب، مقاله و پایان­ نامه از وب­سایت­ ها، پایگاه­های اطلاعاتی و کتابخانه­ ها گردآوری و مطالعه شده است. یافته­ ها: یافته ­ها نشان می­دهد آغاز انتشار منابع مربوط به این حوزه به دهه­ ۱۳۶۰ بازمی گردد. پژوهش­های انجام شده در این حوزه­ به لحاظ کمی و تا حدودی کیفی روند رو به رشدی داشته است. سیر مطالعاتی پژوهش­ های انجام شده در حوزه ­ی طبقه ­بندی علوم نشان می­دهد زمینه­ های تحقیقاتی به سمت مطالعات تطبیقی، انتقادی و اخیرا به سمت پژوهش­ هایی با رویکرد میان­ رشته­ ای سوق یافته است. تقریبا بیشتر آثار منتشر شده در این حوزه به صورت مقالات چاپ شده دارای اعتبار علمی بوده است، تعدادی کتاب نیز در این حوزه نگاشته شده است، اخیرا پایان­ نامه­ های محدودی در این حوزه کار شده است. تعداد اندکی از مقالات این حوزه نیز توسط کتابداران و متخصصان اطلاعات تالیف شده است و در مجلات کتابداری و علم اطلاعات و دانش­ شناسی چاپ شده­اند.

کلیدواژه ها

بررسی متون, دانش, رده بندی, طبقه بندی, علوم, مرور پیشینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.