ارزیابی اثر آللوپاتی عصاره اندام های پیچک و پنیرک صحرایی بر خصوصیات جوانه زنی و پارامترهای رشد سه رقم کنجد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 8، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-8-29_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا علیپور گراوند

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

مجید امینی دهقی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

خدیجه احمدی

دانشجوی دکتری فیزولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

چکیده

به منظور بررسی اثر دگرآسیبی عصاره اندام­های مختلف علف­های هرز پیچک و پنیرک صحرایی بر خصوصیات جوانه­زنی و رشد سه رقم کنجد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال ۱۳۹۵ اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام کنجد در سه سطح (یلووایت، هلیل و اولتان)، علف هرز در دو سطح (پیچک صحرایی و پنیرک صحرایی)، عصاره اندام­های گیاه با سه سطح (ریشه، ساقه و برگ) و عصاره در سه غلظت (۰، ۵ و ۱۰درصد) در سه تکرار بود. تیمارهای بکار برده شده تاثیر معنی­داری بر صفات درصد، سرعت و میانگین مدت زمان جوانه­زنی، طول ریشه­چه و ساقه­چه، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه داشتند. با توجه به نتایج مقایسه میانگین چهارگانه بیشترین درصد جوانه­زنی در رقم یلووایت عصاره اندام ساقه پیچک صحرایی و رقم اولتان عصاره اندام ریشه پنیرک صحرایی در عدم غلظت با میانگین ۱۰۰ درصد مشاهده شد. در این میان علف هرز پنیرک در مقایسه با پیچک، پتانسیل بالاتری در تولید مواد دگرآسیب از خود نشان داد. با توجه به اثرات منفی و در بعضی غلظت­های پایین اثرات تحریک کنندگی و مثبت این علف­های هرز با بقایای آن­ها در مزارع، امید است با مدیریت­های زراعی در قالب اصول کشاورزی پایدار ضمن مقابله صحیح بتوان در افزایش رشد منتهی به عملکرد گام برداشت.     

کلیدواژه ها

بنیه گیاهچه, درصد جوانه زنی, دگر آسیبی, علف هرز, کنجد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.