پیشرفت علمی، مقایسه پذیری پارادایم ها و معضله سنجش ناپذیری نظام های طبقه بندی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، دوره: 22، شماره: 87
  • کد COI اختصاصی: JR_MTOD-22-87_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی عاشوری

دانشجوی دکتری فلسفه علم موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران

چکیده

بررسی فلسفی «پیشرفت نظریه­های علمی» از مهم­ترین مسائل فلسفه علم است. مفروض آن امکان مقایسه میان نظریه­ها بر اساس معیارهای فرانظریه­ای است. اما ایده «سنجش­ناپذیری» مدعی است که در هنگام تغییرات انقلابی علوم، انتقال میان امور سنجش­ناپذیر صورت می­گیرد؛ اموری چون واژگان علمی، معیارهای ارزیابی نظریه­ها، جهان دانشمندان و چکیده آنها یعنی پارادایم ها. کوهن در مقاله «سنجش­پذیری، قیاس پذیری و امکان ارتباط» سنجش­ناپذیری را به دسته­ای از واژگان علمی یک نظریه محدود دانسته است. او با طرح تمایز «ترجمه−شرح» از امکان فهم و قیاس­پذیری پارادایم­ها دفاع می­کند. اما این بار با طرح نظام های طبقه­بندی و محدودیت ناشی از رده­بندی انواع طبیعی، امور سنجش ناپذیر دیگری را معرفی می کند. این پرسش ها مطرح است که آیا قیاس­پذیری نظریه­ها برای توضیح پیشرفت علمی کافی است؟ آیا سنجش­ناپذیری رده­بندی ها معضلی در برابر مفهوم «پیشرفت علمی» است؟ در این مقاله با استفاده از نقدهای کیچر، راهی برای برون رفت از این معضل نشان می­دهیم.

کلیدواژه ها

سنجش ناپذیری, مقایسه پارادایم ها, نظام های طبقه بندی, توماس کوهن, فیلیپ کیچر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.