ارزیابی تحمل جو به عنصر مس در مرحله جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه در حضور قارچ تریکودرما
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 9، شماره: 30
- کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-9-30_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 352
نویسندگان
کارشناسی ارشد، علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
دانشیار، فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
دکتری، علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
دانشیار، بیماری شناسی گیاهی- قارچ شناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
چکیده
غلظت بالای عنصر مس باعث مسمومیت و آسیب به سلولهای موجودات زنده میشود. قارچ تریکودرما با آزادسازی ترکیباتی، مقاومت به تنشهای زنده و غیرزنده را تحریک میکند. به منظور ارزیابی اثر قارچ Trichoderma harzianum T۴۴۷ بر رشد و استقرار گیاهچههای جو بهاره تحت اعمال چهار سطح فلز سنگین مس (CuSO۴)، آزمایش حاضر به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل چهار سطح پیشتیمار (شاهد، هیدروپرایمینگ، بیوپرایمینگ، تلقیح بستر کشت با قارچ تریکودرما) و چهار سطح سولفات مس(۲، ۴۰، ۸۰، ۱۲۰ میکرومولار) در محلول هوگلند و آرنون بود. نتایج نشان داد سطوح مختلف CuSO۴ بر طول گیاهچه و وزن خشک بوته تا سطح سوم (۸۰ میکرومولار) اثر افزایشی و در سطح چهارم (۱۲۰ میکرومولار) اثر کاهشی داشت، تلقیح تریکودرما باعث افزایش حدودا ۲۳، ۶، ۶۲، ۵۲، ۱۳ و ۲۷ درصدی به ترتیب درصد سبز شدن، سرعت سبز شدن، یکنواختی سبز شدن، قدرت گیاهچه، طول گیاهچه و وزن خشک بوته گیاهچه جو شد. اثرات متقابل تیمارهای آزمایشی در سطح یک درصد بر پرولین معنیدار بود و افزایش سطوح عنصر مس باعث افزایش محتوای پرولین گردید، پیشتیمار بذرها، با افزایش مقدار پرولین تا حدودی اثرات سوء ناشی از بیشبود مس را کاهش داد. به طور کلی تلقیح تریکودرما باعث افزایش طول گیاهچه و وزن خشک بوته، شاخصهای سبز شدن و محتوای پرولین گیاه جو شد در نتیجه گیاه جو میتواند تا سطح ۸۰ میکرومولار مس مقاومت داشته باشد.کلیدواژه ها
بیوپرایمینگ, تلقیح با بستر کشت, نمک مس, هیدروپرایمینگاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.