ارزیابی تاثیر برخی تیمارهای پرایمینگ و مدت زمان بر ویژگی های جوانه زنی زیره سبز (Cuminum cyminum)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 9، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-9-30_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه غلامی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی، گروه زراعت و اصلاح نباتات. دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران.

مجید امینی دهقی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی. دانشگاه شاهد، تهران.

خدیجه احمدی

کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران.

چکیده

به منظور بررسی مدت زمان و پرایمینگ­های مختلف بر مولفه­های جوانه­زنی بذر زیره سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد در سال ۱۳۹۲ اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شاملپلی اتیلن گلایگول با دو غلظت (۵ و ۱۰ درصد)، نیترات پتاسیم در دو سطح (یک و دو درصد)، کلرید پتاسیم در دو سطح (دو و چهار درصد) و مدت زمان پرایمینگ در سه سطح (۱۲، ۲۴ و ۳۶ ساعت) بود. نتایج نشان داد که تیمار پرایمینگ های مختلف بر صفات درصد، سرعت و ضریب سرعت جوانه­زنی، طول ریشه­چه، ساقه­چه و گیاهچه، ضریب آلومتری، میانگین مدت زمان جوانه­زنی، متوسط جوانه­زنی روزانه و شاخص بنیه بذر در سطح احتمال یک درصد معنی­دار شد. حداکثر طول ریشه­چه و طول گیاهچه مربوط به تیمار کلرید پتاسیم با غلظت دو درصد و مدت زمان ۳۶ بود و حداقل طول گیاهچه مربوط به تیمار پلی اتیلن گلایگول با غلظت پنج درصد و مدت زمان ۲۴ ساعت مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که بیش­ترین میانگین مدت زمان جوانه­زنی مربوط به تیمار نیترات پتاسیم با غلظت یک درصد با میانگین ۳۴/۹ روز و مدت زمان­های ۳۶ و ۱۲ ساعت مشاهده شد و کم­ترین مقدار متوسط زمان برای جوانه­زنی مربوط به تیمار کلرید پتاسیم با غلظت چهار درصد و مدت زمان ۲۴ ساعت مشاهده گردید. کاربرد پیش تیمار کلرید پتاسیم باعث بهبود درصد و سرعت جوانه­زنی بذرها، شاخص­های رشد گیاهچه و همچنین شاخص بنیه بذر شد.

کلیدواژه ها

پلی اتیلن گلایکول, زیره سبز, کلرید پتاسیم, نیترات پتاسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.