تاثیر تنش شوری و خشکی بر خصوصیات تاثیر تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانه زنی و رشدی گیاهچه جو دره (Hordeum spontaneum Koch)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 9، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-9-31_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده عالی پور

دانشجو

شکوفه غلامی

دانشگاه شاهد تهران

طیبه رستمی

دانشجو

چکیده

به منظور بررسی جوانه زنی بذر جو دره در سطوح مختلف تنش شوری و خشکی دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با ۵ سطح پتانسیل شوری (صفر (شاهد)،۳-، ۶-،۹ - و۱۲- بار) در ۴ تکرار و تنش خشکی شامل ۵ سطح پتانسیل خشکی (صفر (شاهد)، ۳- ، ۶- ، ۹- و۱۲- بار) با ۴ تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اهواز در سال ۹۵ انجام شد. از پلی اتیلن گلایکول ۶۰۰۰ و کلرید سدیم به ترتیب برای ایجاد تنش خشکی و شوری استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری و خشکی به صورت معنی داری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر ریشه چه و ساقه چه کاسته شد و زمان ۵۰ درصد جوانه زنی نهایی افزایش یافت. به نظر می رسد وزن تر و خشک گیاهچه در بین سایر صفات حساسیت بیشتری به تنش شوری و خشکی دارد. علاوه بر این مقایسه گروهی بین تیمارها ناشی از PEG و NaCl نشان داد به دلیل حساسیت بالاتر جودره نسبت به تنش خشکی طول ساقه چه، وزن تر گیاهچه و بنیه گیاهچه در شرایط ناشی از PEG به طور معنی داری کمتر از تنش ناشی از NaCl بود.

کلیدواژه ها

کلرید سدیم, پلی اتیلن گلایکول, علف هرز, گیاهچه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.