بررسی اثر سالیسلیک اسید و هیدروپرایم بر خصوصیات جوانه زنی چغندرقند تحت تنش شوری (Beta Vulgaris L.)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 9، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-9-33_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه سنجری

کارشناس ارشد، گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

طاهره کریمی جلیله وندی

کارشناس ارشد، گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر سالسیلیک اسید و هیدروپرایم بر ویژگی­های جوانه­زنی چغندرقند تحت تنش شوری، پژوهشی در سال ۱۳۹۵ به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شاهد اجرا گردید. عوامل آزمایش شامل سالسیلیک اسید (۳/۰ و ۶/۰ میلی­مولار)، هیدروپرایم (۲۴ و ۴۸ ساعت) و تنش شوری (۰، ۳-، ۶- و ۹- دسی ­زیمنس بر متر) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمار­های مختلف بر صفات درصد جوانه­­زنی کل، درصد جوانه­زنی­ نرمال و غیر نرمال، طول ریشه­چه، طول ساقه­چه، طول گیاهچه، متوسط زمان جوانه­زنی، همگنی جوانه­زنی و شاخص طولی بنیه بذر در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. هم­چنین اثر شوری بر صفات درصد جوانه­­زنی کل، درصد جوانه­زنی نرمال و غیرنرمال، طول ریشه­چه، ساقه­چه و گیاهچه، متوسط زمان جوانه­زنی، شاخص طولی بنیه بذر در سطح یک درصد معنی­دار بود. هم­چنین اثر توام پیش تیمار و تنش شوری بر تمامی صفات مذکور در سطح یک درصد معنی­دار بود. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه­زنی نرمال (۵۰ درصد) مربوط به پیش تیمار سالسیلیک اسید ۶/۰ میلی­مولار بدون تنش شوری و کم­ترین آن (۲۵/۲۱ درصد) مربوط به شاهد و  شوری ۹- دسی زیمنس بر متر بود. بیش­ترین و کم­ترین شاخص طولی بنیه بذر به ترتیب مربوط به پیش تیمار هیدروپرایم ۴۸ ساعت و شوری ۶- دسی ­زیمنس بر متر (۵/۳۸۰۲) و شاهد و شوری ۹- دسی ­زیمنس بر متر (۵/۵۳۰) بود. به طور کلی پیش تیمار سالسیلیک اسید جهت شکست خواب و افزایش بنیه بذر گیاه چغندرقند توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

بنیه بذر, پیش تیمار, سالسیلیک اسید, گیاهان استراتژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.