بررسی اثر تاریخ کاشت و نسبت اختلاط ذرت و سویا بر عملکرد دانه و کیفیت بذر در شرایط محیطی اهواز

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 10، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-10-34_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالجلیل اسلامی زاده

دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

علی کاشانی

دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

سید عطااله سیادت

استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ورامین، ورامین، ایران

عادل مدحج

دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران

شهرام لک

استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر کشت مخلوط ذرت و سویا به روش جایگزینی بر کمیت و کیفیت بذر، آزمایشی فصل زراعی ۹۳-۱۳۹۲ در منطقه اهواز به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش تیمارهای آزمایش شامل چهار تاریخ کاشت (۲۱ تیر، ۳۱ تیر، ۱۰ مرداد و ۲۰ مرداد) و پنج نسبت اختلاط (۱۰۰ درصد ذرت، ۱۰۰ درصد سویا،۵۰ درصد ذرت+۵۰ درصد سویا، ۷۵ درصد ذرت+۲۵ درصد سویا، ۲۵ درصد ذرت+۷۵ درصد سویا) بود. بالاترین و پایین ترین طول گیاهچه و وزن هزار دانه ذرت و سویا و همچنین عملکرد دانه ذرت به ترتیب در تاریخ کاشت ۲۱ تیرماه و ۱۰ مرداد ماه مشاهده شد. در نسبت های مختلف اختلاط ذرت و سویا، با تاخیر در کاشت، سرعت جوانه­زنی بذرهای تولید شده و وزن خشک گیاهچه­های حاصل از این بذرها در ذرت و سویا بطور معنی­داری کاهش یافت، بطوری که در نسبت های اختلاط مختلف تاریخ کاشت ۲۱ تیرماه بهترین تاریخ کشت و ۲۰مردادماه بدترین تاریخ کشت بود. کشت خالص ذرت و سویا در تاریخ­های مختلف کشت نیز نسبت به سایر نسبت­های اختلاط بالاترین مقادیر را در مورد این صفات داشت. عملکرد بذر سویا در نسبت­های مختلف اختلاط ذرت و سویا بطور معنی­داری در اثر تاخیر کاشت کاهش یافت و بالاترین عملکرد بذر سویا در کشت خالص این گیاه و تاریخ کشت ۲۱ تیرماه مشاهده شد.

کلیدواژه ها

بذر, تاریخ کشت, ذرت, سویا, کشت مخلوط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.