تاثیر تراکم بوته و نیتروژن بر ویژگی های فنولوژیکی، ظرفیت فتوسنتزی و خصوصیات کیفی توده بومی گوار (‎(Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.‎

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 52، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-52-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حیدر مفتاحی زاده

استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

محمدحسن عصاره

استاد، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی اثر تراکم بوته و کود نیتروژن بر خصوصیات فنولوژیکی، کیفی، ظرفیت فتوسنتزی و اجزای عملکرد توده بومی گوار، آزمایشی به صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان ایرانشهر در سال زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ اجراء گردید. عامل اصلی با چهار سطح تراکم بوته (۲۵، ۴۵، ۶۰ و ۸۵ بوته در متر مربع) و عامل فرعی، چهار سطح کود نیتروژن از منبع اوره (صفر، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره) بود. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان داد اثر تراکم بوته بر تمامی صفات مورد بررسی، به جزء کربوهیدرات، صمغ و پروتئین، در سطح ۱ درصد معنی­دار بود. مقایسه میانگین تراکم بوته نشان داد تیمار ۲۵و ۸۵ بوته در مترمربع به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تعداد شاخه فرعی بودند. تیمار ۴۵ و ۸۵ بوته در مترمربع، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میانگین عملکرد بذر و عملکرد بیولوژیکی (کیلوگرم در هکتار) بودند. اثر متقابل۱۰۰ کیلوگرم کود نیتروژن در تراکم ۶۰ بوته در مترمربع دارای بیشترین درصد پروتئین و اثر متقابل صفر کیلو کود نیتروژن و تراکم ۴۵ بوته در مترمربع دارای حداقل درصد پروتئین بودند. نتایج نشان داد برای دستیابی به عملکرد بذر و صمغ مطلوب، تیمار تراکم ۴۵ بوته در مترمربع و۵۰ کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار برای توده بومی گرمبیت پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

پروتئین, صمغ, عملکرد بذر, کربوهیدرات, لوبیای خوشه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.