تاثیر محلول پاشی اسید جیبرلیک و سولفات روی بر ترکیدگی میوه و خصوصیات کمی و کیفی انار رقم ملس ساوه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 52، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-52-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه کرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

جواد عرفانی مقدم

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

مسعود بازگیر

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

اورنگ خادمی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش، به منظور کاهش ترکیدگی و بهبود ویژگی­های کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه، از تیمار اسیدجیبرلیک (صفر، ۳۰ و ۶۰ میلی­گرم در لیتر) و سولفات روی (صفر، ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ میلی­گرم در لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار استفاده شد. محلول­پاشی اسیدجیبرلیک و سولفات روی در سه مرحله از رشد میوه در اواخر بهار و اواسط تابستان صورت گرفت. نمونه­های میوه و برگ در زمان رسیدگی کامل میوه­ها، جمع­آوری شدند و برخی از خصوصیات مورفوفیزیولوژی میوه و برگ مورد اندازه­گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد محلول پاشی اسیدجیبرلیک به تنهایی یا در ترکیب با عنصر روی، درصد ترکیدگی میوه را به طور معنی­داری در مقایسه با شاهد کاهش داد. کم ترین میزان ترکیدگی میوه به­ترتیب مربوط به تیمارهای اسیدجیبرلیک با سطوح ۶۰ و ۳۰ میلی­گرم در لیتر و ۳۰۰۰ میلی­گرم در لیتر عنصر روی با میانگین ۷۳/۷ و ۸۰/۷ درصد به دست آمد و بیش­ترین میزان آن در نمونه­های شاهد با میانگین ۳۰ درصد ثبت گردید. وزن، طول و قطر میوه، درصد رطوبت و ضخامت پوست میوه، مواد جامد محلول، غلظت عنصر روی و اسید آسکوربیک در تیمار ۶۰ و ۳۰ میلی­گرم در لیتر اسیدجیبرلیک و هم چنین ۳۰۰۰ میلی­گرم در لیتر سولفات روی به طور معنی­داری در مقایسه با نمونه­های شاهد افزایش یافت. نتایج کلی نشان داد محلول پاشی درختان انار با اسیدجیبرلیک و سولفات روی باعث بهبود برخی از شاخص­های مورفو-فیزیولوژی میوه می­گردد که در کنترل ترکیدگی و در نتیجه افزایش ویژگی­های کمی و کیفی میوه انار موثر هستند.

کلیدواژه ها

انار, اسید آسکوربیک, روی, وزن میوه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.