آیا بهره وری متاثر از فناوری اطلاعات و ارتباطات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی است؟ رویکرد PVAR
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: کنفرانس ملی دستاوردهای نوین در پژوهش های مدیریت، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: NAMEAR01_075
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 443
نویسندگان
استادیار گروه اقتصاد دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
دکتری علوم اقتصادی دانشگاه تبریز
کارشناسی ارشد مدیریت بازاریابی دانشگاه بین المللی چابهار
چکیده
تاثیر بهره وری بر رشد اقتصادی با ارتقای کیفیت منابع و مدیریت بهتر استفاده از منابع موجود، توجه اقتصاددانان را در مطالعه عوامل موثر بر آن جلب کرد. تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات از طریق تعیین سرمایه و بهبود کیفیت عوامل تولید از طریق آموزش، منجر به رشد بهره وری عوامل تولید و از جمله نیروی کار شده و سرمایه گذاری مستقیم خارجی به واسطه انتقال تکنولوژی و شیوه های مدیریتی نوین سبب رشد بهره وری در وجهه های مختلف آن می شود. از سویی دیگر سرمایه گذاران تمایل دارند بیشتر در مکان هایی اقدام به سرمایه گذاری نمایند که نیروی کار از سطح بهره وری بالاتری برخوردار باشد و از این رو سرمایه گذاری مستقیم خارجی بیشتر به سمت این کشورها جریان می یابد. در میان عوامل موثر بر بهره وری، هدف این تحقیق بررسی پیوند میان سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات و بهره وری نیروی کار است که برای این منظور از داده های ۷۲ کشور در بازه زمانی ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۸ و روش Panel-VAR استفاده می شود. نتایج آزمون علیت گرنجری حاکی از وجود رابطه علی رابطه علی دو سویه ای بین بهره وری نیروی کار و سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات بود و اما هیچ رابطه علی بین سرمایه گذاری مستقیم خارجی و بهره وری نیروی کار به دست نیامد. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد رابطه علی یک سویه ای از سرمایه گذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات به سرمایه گذاری مستقیم خارجی وجود داشت. از این رو پیشنهاد شد کشورها برای بهره گیری از هر دو نوع سرمایه گذاری می توانند بستری فراهم آورند تا سرمایه گذاری مستقیم خارجی در جهت فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت گیرد.کلیدواژه ها
بهره وری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات، Panel-VARاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.