نقدی بر معنای مشهور «کلا» در قرآن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه کتاب قیم، دوره: 11، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_KGY-11-25_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مدینه امانی

استادیار مجتمع آموزشی بنت الهدی

سید محمود طیب حسینی

دانشیار گروه قرآن پژوهی، پژوهشگاه حوزه ودانشگاه

چکیده

یکی از واژگان پربسامد در قرآن کریم، واژه «کلا» است که ۳۳ بار در ۱۵ سوره آمده است. دیدگاه مشهور در تفسیر این واژه، به ویژه در دوره معاصر، این است که «کلا» به معنای ردع و منع جمله قبل است، اما با وجود شهرت «کلا» به حرف «ردع»، در تبیین معنای ردع در آیات قرآن، ابهام و اختلاف وجود دارد. «ردع» به معنای نفی شدید یا نهی و بازداشتن مخاطب است و متکلم با «کلا» مخاطب را از تکرار کلام یا انجام کار باز می­دارد. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه­ای، به بررسی معنای مشهور ردع برای «کلا» پرداخته و با تطبیق آن بر نه آیه مشتمل بر «کلا» صحت و سقم این معنا را ارزیابی کرده است. با بررسی آیات مشخص شد در همه آیات نه­گانه، بیش از یک معنا برای «کلا» می­توان در نظر گرفت، به علاوه اینکه در آیاتی مانند ۲۰ سوره قیامت و ۲۳ سوره عبس و ۹ سوره انفطار، ما قبل«کلا» جز با تقدیر تکلف آمیز قابلیت ردع ندارد، در نتیجه محدود کردن معنای «کلا» به ردع شایسته نیست.

کلیدواژه ها

قرآن کریم, جهانی سازی اسلام, کافران معاند هم مرز, مقاومت, قتال, تقوا, معیت ویژه الهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.