ارزیابی دقت خروجی مدل های منطقه ای آب و هوا در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 50، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-50-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر کامیار

دانشجوی دکتری آب وهواشناسی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان

حجت الله یزدان پناه

دانشیار اقلیم شناسی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان

سعید موحدی

دانشیار اقلیم شناسی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان

چکیده

بررسی تغییرات منطقهای آب و هوا به منظور سازگاری و ارائه خط مشیهای تعدیلی در سطح ملی یکی از موضوعات مهم در مطالعه تغییر اقلیم است. هدف از این پژوهش بررسی دقت خروجی مدلهای منطقهای آب و هوا در پروژه ریزمقیاس نمایی هماهنگ منطقهای (CORDEX) در ایران است. بدین منظور، خروجیهای بارش و دمای کمینه و بیشینه برای سه RCM در دو محدوده CORDEX شامل شمال افریقا- خاورمیانه (MNA) با قدرت تفکیک ۲۵ و ۵۰ کیلومتر و جنوب آسیا (WAS) با قدرت تفکیک ۵۰ کیلومتر از پایگاه داده ESGF و دادههای ایستگاههای همدیدی به عنوان داده مشاهداتی جهت ارزیابی خروجی مدلها از سازمان هواشناسی کشور طی دوره زمانی ۱۹۹۰۲۰۰۵ دریافت شد. سپس، نزدیک ترین ایستگاه به یاخته متناظرش شناسایی شد و با روشهای میانگین خطا، همبستگی پیرسن، و RMSE مقایسه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که به طورکلی مدلهای موجود در پروژه CORDEX برای بارش همبستگی زیادی با دادههای مشاهداتی نداشتند؛ ولی مقدار خطا و RMSE در مدل RCA۴-MNA۰.۲۲ کمتر از سایر مدلها بود. همچنین، در ارتباط با دمای بیشینه و کمینه به ترتیب مدلهای HadRM۳P و RegCM۴.۱ در محدوده جنوب آسیا برآورد نسبتا درستی داشتند و در بیشتر نواحی کشور همبستگی بالا و خطایی کمتر از یک درجه سلسیوس را با دادههای مشاهداتی نشان دادند.

کلیدواژه ها

ایران, ریزمقیاس نمایی, مدل منطقهای آب و هوا, CORDEX

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.