واکاوی ساختار دمای ایران مبتنی بر برون داد پایگاه داده مرکز پیش بینی میان مدت هواسپهر اروپایی (ECMWF) نسخه ERA Interim

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 50، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-50-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود احمدی

دانشیار آب و هواشناسی دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران

عباسعلی داداشی رودباری

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی شهری، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران

حمزه احمدی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی کشاورزی، دانشگاه حکیم سبزواری، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، سبزوار، ایران

زهرا علی بخشی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی شهری، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش پایش دمای هوا با رهیافتی آماری بر اساس برونداد پایگاه داده بازواکاویشده (ECMWF) نسخه ERA Interim برای دوره زمانی ۱۹۷۹۲۰۱۵ با تفکیک مکانی ۱۲۵/۰×۱۲۵/۰ درجه قوسی و همسنجی آن با پایگاه ملی اسفزاری و پیمونگاههای همدید کشور است. از سنجههای RMSE و R۲ برای اعتبارسنجی نتایج و از بعد فرکتالی برای دگردیسی زمانی استفاده شد. نتایج اعتبارسنجی پایگاه ECMWF نشاندهنده توانایی و دقت زیاد آن در برآورد دمای هوا بوده است. همسنجی پایگاه ECMWF با پایگاه ملی اسفزاری و پیمونگاههای همدید از نتایج مطلوبی برخوردار است؛ این نتایج در ششماهه دوم یا نیمه گرم سال، به سبب تباین کمتر دمایی، از نتایج بسیار مطلوبتری برخوردار است. بعد فرکتالی دما در دوره گرم سال (دارای دگرگونی کوتاهمدت) افزایش یافته و در دوره سرد سال (دارای دگرگونی بلندمدت) کاهش یافته است. توزیع فضایی دمای هوا نشان داد در ایجاد الگوی دمای هوا در بام ایران عامل عرض جغرافیایی بیشترین نقش را ایفا میکند. کانون گرمترین نواحی در مناطق کویر لوت، جنوبشرق، و نوار جنوب کشور است. مناطق خنک و سرد نیز منطبق بر نواحی مرتفع و پیکربندی ناهمواریهای بام ایران است.

کلیدواژه ها

ایران, بعد فرکتالی, پایگاه داده بازواکاویشده, دمای هوا, .ECMWF ERA Interim

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.