محاسبه و تحلیل تنوع زمینی (ژئودایورسیتی) (مطالعه موردی: شهرستان اشتهارد)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 50، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-50-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا گلی مختاری

استادیار گروه آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، ایران

فرشته بیرامعلی

دانشجوی دکتری گروه آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، ایران

چکیده

در دهههای اخیر، علاقهمندی به رخدادهای زمینی در کشورها گسترش یافته و این امر به توسعه سه مفهوم در جهان علم منجر شده است: مفاهیم ژئودایورسیتی؛ ژئوتوریسم؛ حفاظت. ژئودایورسیتی مقایسه تنوع پدیدههای زمینشناسی، هیدرولوژی، ژئومورفولوژی و خاکشناسی، توزیع و فراوانی این پدیدهها، و ارتباط آنها با یکدیگر در چشمانداز است. اشتهارد، به عنوان یک منطقه نیمهکویری در جنوب استان البرز، از ظرفیت بالقوه قابل ملاحظهای در زمینه تنوع زمینی برخوردار است. در این پژوهش، نخست، برحسب ویژگیهای مختلف ژئومورفولوژی، سه واحد انتخاب و مرزبندی شد. بر اساس مشاهدات میدانی، محاسبات کمی و کیفی پدیدهها، و تهیه و تحلیل نقشههای مورد نیاز مطالعاتی انجام گرفت. بر اساس مطالعات، واحد G۱ دارای بیشترین تعداد عناصر غیرزنده، G۲ دارای بیشترین تنوع فرمشناسی، و G۳ دارای بیشترین ارزش ژئودایورسیتی در منطقه است. با توجه به اینکه حفاظت در منطقه مورد مطالعه در ارتباط با پدیدههای مورد بررسی انجام نگرفته و بخشی از این منابع زمینی در حال تخریب است، بهنظر میرسد توجه به ارزشهای مربوط به تنوع زمینی در این منطقه گامی در جهت جلب توجهات بیشتر در زمینه حفاظت از منطقه باشد.

کلیدواژه ها

اشتهارد, حفاظت, ژئوتوریسم, ژئودایورسیتی, لندفرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.