نقش ضرایب تصحیح در منشایابی رسوبات تپه های ماسه ای ساحل غربی دریاچه ارومیه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 50، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-50-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسام احمدی بیرگانی

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

چکیده

روش منشایابی یا انگشتنگاری رسوب با استفاده از حل معادلات تابع هدف یا مدل ترکیبی، برخلاف مدلهای رایج فرسایش و رسوب در دنیا، نتایج قابل قبولتری با عدمقطعیت پایینتری از میزان تولید رسوب ارائه میدهد. الحاقیات و پیوستهای موجود به این تابع ضرایب تصحیحی هستند که شامل ضریب تصحیح ماده آلی، اندازه ذرات، و وزن تشخیصی ردیاباند و از این ضرایب، بدون هیچگونه توجیه و ضرورتی، در بیشتر پژوهشها استفاده میشود. در تحقیق پیش رو اهمیت وجودی این ضرایب تصحیح در خصوص منشایابی تپههای ماسهای غرب دریاچه ارومیه در واحدهای ژئومورفولوژی/ سنگشناسی بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان داد سهم منابع رسوب قبل از اعمال ضرایب تصحیح، پهنه هموار ماسهای (Qmf) به میزان ۷۶/۴۷درصد و مخروطافکنهها و پادگانههای آبرفتی (Qt) به میزان ۲۴/۵۲درصد است؛ درصورتیکه بعد از اعمال ضرایب تصحیح مناطق منشا به مخروطهافکنه سنگریزهای کوهرفتی (Qf) به میزان ۵۰/۶۷درصد و شیل نازک لایه همراه آهک دولومیتی ضخیم (Klshi) به میزان ۵۰/۳۲درصد تغییر یافته است. لذا، اگر از ضرایب تصحیح موجود در تابع هدف بهدرستی و با دلیل علمی استفاده نشود، نهتنها ممکن است سهم منابع احتمالی تولیدکننده رسوب بیشتر یا کمتر برآورد شود، بلکه منابع تولید رسوب تغییر یابد و با منابع دیگر جای گزین شود.

کلیدواژه ها

تپه های ماسه ای, دریاچه ارومیه, ضرایب تصحیح, منشایابی رسوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.