رفتارسنجی اثر گرمایش جهانی بر پرفشار جنب حاره

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 51، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-51-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهلول علیجانی

استاد گروه آب و هواشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران

میثم طولابی نژاد

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران

علیرضا کربلائی درئی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی اثر گرمایش جهانی بر رفتار پرفشار جنب حاره بهانجام رسید. بدینمنظور، از دادههای حداکثر دمای روزانه ۴۹ ایستگاه سینوپتیک طی ۱۹۷۷ تا ۲۰۱۶ استفاده شد؛ با توجه به روند دماهای بالای صدک ۹۵، سال ۱۹۹۶ مرز بین دو دوره قبل و بعد از تشدید گرمایش انتخاب شد. نتایج حاصل از تحلیلها نشان داد در دوره اول مقدار دما به ۳۹.۵ درجه رسیده است؛ درحالیکه در دوره دوم این مقدار به ۴۰.۵ درجه رسیده است و فراوانی دماهای آستانه در دوره اول بسیار کمتر از دوره دوم بوده است. به عبارت دیگر، رفتار گرمایش جهانی ثابت شد و فراوانی دماهای بالای ۴۰.۵ درجه در بیشتر ایستگاهها فراگیر و به حالت عادی و نرمال درآمد. نتایج تحلیل سینوپتیک نشان داد میانگین بلندمدت ارتفاع هسته پرفشار جنب حاره طی دوره اول نسبت به دوره دوم افزایشی دهمتری داشته است؛ اما میانگین بلندمدت اختلاف ارتفاع هسته پرفشار جنب حاره در دوره دوم، نسبت به دوره اول، در ماه جولای، در طول ۵۲.۵ درجه شرقی به بیش از ۱۰۰ متر رسیده است. همچنین، نتایج حاصل از رابطه متقابل دما و ارتفاع جو نشان داد که دلیل افزایش ارتفاع هسته پرفشار جنب حاره افزایش دما در لایههای پایین اتمسفر است.

کلیدواژه ها

پرفشار جنب حاره, فراوانی حداکثر دما, گرمایش جهانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.