بررسی اثرهای تغییرات کاربری/ پوشش اراضی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بر ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستمی با استفاده از تصاویر سنجش از دوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-51-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غدیر عشورنژاد

دانشجوی دکتری تخصصی سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران

فرشاد امیراصلانی

دانشیار و عضو هیئت علمی گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران

مجید کیاورز مقدم

استادیار و عضو هیئت علمی گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران

آرا تومانیان

استادیار و عضو هیئت علمی گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران

چکیده

منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بزرگترین منطقه ویژه اقتصادی صنایع نفت و گاز و پتروشیمی در جهان است. در این تحقیق با استفاده از تصاویر لندست تغییرات کاربری/ پوشش اراضی این منطقه پیش از تاسیس (۱۳۷۷-۱۳۶۴) و بعد از آن (۱۳۷۷-۱۳۹۷) محاسبه شد. با تلفیق مساحت بهدستآمده از هر کلاس با ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستمی آنها، روند تغییرات ارزش خدمات اکوسیستمی منطقه مقایسه شد. نتایج نشاندهنده آن است که پیش از تاسیس این منطقه در بین سالهای ۱۳۶۴ تا ۱۳۷۷ اراضی کشاورزی و نخلستانها به میزان ۷۹/۳۰۸ و ۴۸/۸۵۲ هکتار (۵۶/۷۵ و ۱۰۰درصد) افزایش و جنگلهای مانگرو به میزان ۶۸/۶۷ هکتار (۴۵/۳۶درصد) کاهش یافته است. با تاسیس این منطقه در سال ۱۳۷۷ شاهد افزایش اراضی انسانساخت و جنگلهای مانگرو به میزان ۶۱/۲۷۵۶ و ۴۰/۱۱۳ هکتار (۱۰۰ و ۱۱/۹۶درصد) و کاهش اراضی کشاورزی و نخلستانها به میزان ۵۳/۳۹۷ و ۳۳/۵۷۹ هکتار (۴۱/۵۵ و ۲۱/۳۴درصد) تا سال ۱۳۹۷ بودهایم. کاهش تالاب نایبند به میزان ۴۰۰۰ هکتار (۷۹/۴۶درصد) مهمترین تغییرات انجامگرفته در این منطقه است که ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستمی این میزان از تالاب نابودشده برابر با صد میلیون دلار در سال است.

کلیدواژه ها

خدمات اکوسیستم, سنجش از دور, کاربری/ پوشش اراضی, لندست, منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.