ارزیابی روند فصلی شاخص هواویز (AI) ایران مبتنی بر داده های ماهواره ای Nimbus ۷، Earth Probe، و Aura

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 52، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-52-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی داداشی رودباری

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی شهری، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمود احمدی

دانشیار آب و هواشناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

علیرضا شکیبا

دانشیار سنجش از دور و GIS، مرکز GIS و سنجش از دور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش ارزیابی روند شاخص هواویز (AI) فصلی در ایران است. در این راستا، دادههای سنجنده TOMS دو ماهواره Nimbus ۷ و Earth Probe و سنجنده OMI ماهواره Aura اخذ شد و از آزمون ناپارامتریک من- کندال (MK) برای شناسایی روند شاخص هواویز استفاده شد. نتایج نشان داد دادههای سنجنده TOMS ماهواره EP برای مطالعه روند مناسب نیست، زیرا از سال ۲۰۰۱ دادههای این سنجنده کالیبراسیون نمیشود. بیشینه و کمینه روند شاخص هواویز ایران بهترتیب برای سنجنده OMI و TOMS ماهواره Nimbus ۷ محاسبه شد. در فصل بهار بهدلیل فعالشدن چشمههای گرد و غبار از مناطقی با روند کاهشی کاسته شد و بر مناطقی با روند افزایشی افزوده شد. بیشینه روند افزایشی معنیدار و همچنین بیشینه مقدار متوسط شدت روند شاخص هواویز (AI) براساس سنجنده OMI در فصل پاییز محاسبه شد. روند افزایشی شاخص هواویز (AI) در ایران بهدلیل شرایط محیطی (خشکسالی و تغییرات کاربری اراضی) و آب و هوایی (باد شمال تابستانه، الگوهای دینامیکی و حرارتی غرب آسیا، و کمفشار حرارتی سند) است. مقایسه دادههای ماهوارهای با دادههای ایستگاههای همدید گرد و غبار در پهنههای مختلف آب و هوایی نشان از تطابق دادههای ماهوارهای و زمینی دارد.

کلیدواژه ها

آزمون من- کندال (MK), ایران, سنجنده OMI, سنجنده TOMS, شاخص جذب هوایز (AAI)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.