تحلیل رابطه میان شکل گیری و تداوم استقرار محوطه های دوره نوسنگی با بستر محیطی آن ها در دشت سرفیروزآباد کرمانشاه، غرب زاگرس مرکزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 52، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-52-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن حیدری دستنایی

پژوهشگر پسادکترا، رشته باستان شناسی، دانشگاه تهران

کمال الدین نیکنامی

استاد گروه باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران

چکیده

محیط جغرافیایی، بهویژه بستر طبیعی آن، پهنه همه کنشها و واکنشهای حاصل از پدیدههای مستقر در سطح زمین است. محیط طبیعی مهمترین عامل در جهت شکلگیری سکونتگاههای انسانی خصوصا در ادوار مختلف است. عواملی همچون ارتفاع از سطح دریا، شیب، ساختار زمینشناسی، گسل، منابع آب، خاک، پوشش گیاهی، و کاربری اراضی هر کدام بسترهای طبیعیاند که در پراکنش استقرارهای انسانی نقش موثری دارند. هدف از این پژوهش بررسی نقش عوامل محیطی و میزان تاثیر آنها در مکانگزینی سکونتگاههای نوسنگی دشت سرفیروزآباد است. بهمنظور دستیابی به اهداف پژوهش، یازده معیار طبیعی بهعنوان عوامل محیطی یا متغیر مستقل و مساحت محوطههای باستانی بهعنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شد. بهمنظور بررسی این عوامل، از نرمافزار ArcGis و SPSS و روشهای تحلیل کمی از نوع آمار استنباطی با روش همبستگی پیرسون استفاده شد. علاوهبرآن، برای بررسی میزان تاثیر چند متغیر مستقل در متغیر وابسته از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج نشان میدهد که محوطههای دوره نوسنگی با عوامل طبیعی از جمله شاخههای فرعی رودخانهها یا مسیلهای فصلی، مسیرهای فرعی یا خاکی، و درجه شب رابطه مستقیمی دارند و تعدادی از دیگر عوامل محیطی نیز رابطه اندکی با محوطههای باستانی دارند.

کلیدواژه ها

دشت سرفیروزآباد, دوره نوسنگی, زاگرس مرکزی, عوامل محیطی, همبستگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.