بررسی کیفیت فرایند آموزش درس مقدمات طراحی معماری (۲) در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری آموزش، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEIT-15-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام کاظمی

گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تبریز، دانشگاه ازاد اسلامی، تبریز، ایران

حسن ستاری ساربانقلی

گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تبریز، دانشگاه ازاد اسلامی، تبریز، ایران

رحمت محمدزاده

گروه معماری، دانشکده معماری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

افرا غریب پور

گروه معماری، دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

پیشینه و اهداف: اهمیت فرایند آموزش دروس مقدمات طراحی معماری امری بدیهی است. بر همین اساس قبل از آموزش دروس طراحی معماری، گذراندن دروس مقدمات طراحی معماری پایه پیشنهاد شده است، تا دانشجویان قبل از ورود به دروس طراحی معماری با مولفه های مورد نیاز برای این دروس، آشنا شوند. در این میان درس مقدمات طراحی معماری۲ بیشتر با آموزش مفاهیم معماری ارتباط دارد؛ لذا در این پژوهش کیفیت فرایند آموزش درس مقدمات طراحی معماری۲ براساس ابعاد آموزشی، روانشناسی محیط، کالبدی و تجهیزاتی یا تکنولوژی در دو آتلیه۵ و آتلیه۶ مورد بررسی قرار گرفت، تا تاثیر ابعاد مختلف بر فرایند آموزش روشن شده و تلاش بیشتر در جهت هرچه بهتر شدن کیفیت فرایند آموزش هویدا گردد.روش ها: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و از نظر نتایج یک تحقیق کاربردی است که در آن از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است و بخش اول شامل پرسش نامه و نظرسنجی از دانشجویان است. جمع آوری داده ها به روش میدانی با بهره گیری از منابع و نیز مصاحبه و پرسش نامه با به کارگیری طیف لیکرت انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان آتلیه۵ و آتلیه۶ نیم سال تحصیلی دوم ۹۷-۹۶، است که درس مقدمات طراحی معماری۲ را گذرانده اند و با استفاده از فرمول کوکران و با ضریب خطای ۵ درصد، برای اتلیه۵، ۳۰ نفر و اتلیه۶، ۲۸ نفر بوده است. برای مقایسه چهار بعد ذکر شده، در دو آتلیه۵ و ۶ از آزمون واریانس یک طرفه در برنامه spss استفاده شده است. بخش دوم تحلیل مربوط به تمرین های دانشجویان است که براساس هفت مولفه (خلاقیت، مفهوم، ارتباط، عملکرد، ساختار، مصالح و مهارت) موردنظر سرفصل وزارت علوم برای تمرین های درس مقدمات طراحی معماری(۲) بررسی شده است که هرکدام از اساتید هنگام شرح تمرین مفاهیم مرتبط با آن را نیز ذکر کرده اند.یافته ها: کیفیت بعد آموزشی در بازه ۶۵-۱۳ امتیاز، در آتلیه۵ با میانگین۴۰ کمتر از آتلیه۶ با میانگین ۵۲ است. کیفیت دو آتلیه۵ و اتلیه۶ از نظر بعد روانشناسی محیط، در بازه ۲۶-۵ امتیاز، به ترتیب دارای میانگین ۱۶.۷ و ۲۲.۱ است.. کیفیت فرایند آموزش دو آتلیه۵ و آتلیه۶ از لحاظ بعد کالبدی در بازه ۲۶-۵ به ترتیب دارای میانگین های ۱۶.۵۳و ۲۰.۸۵ است. دانشجویان آتلیه۶ بیشتر از دانشجویان آتلیه۵ به رعایت روابط فضایی آتلیه معتقد هستند و علت آن را انعطاف پذیری بیشتر فضا می دانند. کیفیت فرایند آموزش دو آتلیه۵ و آتلیه۶ از لحاظ بعد تجهیزاتی در بازه ۲۶-۵ به ترتیب دارای میانگین های ۱۶.۵۳ و ۲۰.۸۵ است. بخش دوم تحلیل مربوط به تمرین های دانشجویان است که براساس هفت مولفه (خلاقیت، مفهوم، ارتباط، عملکرد، ساختار، مصالح و مهارت) موردنظر سرفصل وزارت علوم برای تمرین های درس مقدمات طراحی معماری۲، بررسی شده است که هرکدام از اساتید هنگام شرح تمرین مفاهیم مرتبط با آن را نیز ذکر کرده اند. یافته ها نشان می دهد که در تمرین های مربوط به آتلیه۵ مفاهیم به کار برده شده به ترتیب اهمیت خلاقیت و مهارت، مفهوم و عملکرد، ارتباط و مصالح و در نهایت سازه و در آتلیه۶ مفهوم، خلاقیت و عملکرد و سازه، ارتباط و مهارت و در آخر مصالح است.

کلیدواژه ها

بررسی فرایند, مقدمات طراحی معماری۲, فرایند اموزش, کیفیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.