طراحی الگوی محتوایی آموزش شایستگی های اخلاقی به دانشجویان درنظام آموزش عالی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSAJ-12-23_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 522
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر جهانی

دانشیار، بخش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و ورانشناسی، دانشگاه شیراز، ایران.

مهدی محمدی

دانشیار، بخش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز.

فرشته شهابی نیا

دانشجوی دکتری، مدیر گروه آموزش ابتدایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خاش.

مریم شفیعی سروستانی

استادیار، بخش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و ورانشناسی، دانشگاه شیراز، ایران.

رحمت الله مرزوقی

استاد، بخش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و ورانشناسی، دانشگاه شیراز، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی محتوایی آموزش شایستگی های اخلاقی به دانشجویان درنظام آموزش عالی بود. از روش پژوهش، فراترکیب هفت مرحله ای مدل سندلوسکی و بارو(۲۰۰۷) استفاده شد که مدل مفهومی تحقیق شکل گرفته است. در گام اول، سوال پژوهش مطرح و بر اساس آن اعضای تیم فراترکیب مشخص شدند. در گام دوم و سوم، منابع لاتین داده های پژوهش شامل پایگاه های اسکوپوس، اشپرینگر و ..و منابع فارسی شامل پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تعیین و معیارهای شمول مقالات مشخص گردید. در گام چهارم، با تجزیه و تحلیل دادهها، ۶۵ مضمون پایه مرتبط با آموزش اخلاقی استخراج شد و سپس به ترکیب یافتهها پرداخته شد. در این گام، مضامین پایه استخراج شده در چهار مضمون سازمان دهنده ی سطح دوم صداقت تحصیلی(مانند شجاعت، اشتیاق و روح خدمت رسانی) و عدم صداقت تحصیلی(مانند رفتارهای مخل، عدم انجام تکالیف درسی بی توجهی به حقوق دیگران) ، صداقت پژوهشی(مانند آگاهی از پژوهش)  و عدم صداقت پژوهشی (مانند کپی و پیست، بیان ایده های دیگران بدون منبع، روح ماشینی) طبقهبندی شدند و مضمون سازماندهنده سطح دوم در ۲۶ مضمون سازماندهنده سطح اول قرار گرفتند و در انتها نیز، شبکهی مضامین محتوای آموزش اخلاق ترسیم گردید. الگوی طراحی شده در این پژوهش، چارچوبی برای آموزش شایستگی های اخلاقی برای دانشجویان آموزش عالی، در سطوح مذکور را که پیش از این میسر نبود، فراهم آورده است؛ و از اعتباریابی توصیفی، اعتباریابی تفسیری – نظری- پراگماتیک برای اعتباریابی الگوی طراحی شده استفاده شد.

کلیدواژه ها

برنامه درسی, آموزش اخلاقی, صداقت تحصیلی, عدم صداقت تحصیلی, صداقت پژوهشی, عدم صداقت پژوهشی, نظام آموزش عالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.