مولفه های مقاومت در فرهنگ سیاسی جنبش انصارالله یمن
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 10، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_PSIW-10-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 365
نویسندگان
دانشیار علوم سیاسی- دانشگاه رازی
دانشجوی دکترای مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی، دانشگاه شاهد
چکیده
هدف: جنبش انصارالله یمن به عنوان یک جنبش اسلامی و شیعی، در شمار جنبشها و حرکتهایی است که در نتیجه آشنایی با انقلاب اسلامی و الهام گیری از آرمانها و اندیشههای آن تشکیل شده و ضمن تاسی به گفتمان مقاومت، هستههای مقاومت را در کشور یمن پایه گذاری نموده است؛ این جنبش امروزه بازیگر اصلی تحولات یمن و از اجزای اصلیمحور مقاومت در منطقه است و به خوبی توانسته در جنگی نابرابر با عربستان سعودی و متحدانش از استقلال و تمامیت ارضی یمن دفاع نماید. با توجه به اهمیت و جایگاه برجسته جنبش انصارالله در معادلات منطقهای و تحولات یمن و پیوندهای عمیق این جنبش با جمهوری اسلامی ایران، شناخت مولفههای اثرگذار بر هویت و فرهنگ سیاسی این جنبش، ضروری مینماید. هدف این نوشتار، پاسخ به این سوال اصلی است که مولفههای اصلی مقاومت در فرهنگ سیاسی جنبش انصارالله یمن کدامند؟ روش: این مقاله از روش کیفی (تحلیل اسنادی) و رهیافت سازهانگاری برای پاسخ به سوال اصلی تحقیق استفاده نموده است. یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان میدهد، مهمترین مولفههای مقاومت در فرهنگ سیاسی جنبش انصارالله یمن عبارتند از: ریشههای مردمی جنبش، اسلامگرایی، استکبارستیزی(ضدیت با آمریکا و صهیونیسم)، عدالتطلبی، استقلالطلبی و صلحطلبی، برجستگیهای کادر رهبری. نتیجهگیری: جنبش انصارالله، جنبشی پویا و نیرومند و پرچمدار نهضتی بر پایه اندیشههای اصیل زیدیه بویژه دو اصل قیام به سیف در برابر ظلم و اصل امر به معروف و نهی از منکر است که توانسته نفوذ گستردهای در جامعه یمن حتی میان اهل سنت پیدا کند. فرهنگ سیاسی این جنبش ریشه در اعتقادات دینی شیعیان زیدی و تاثیرپذیری ایدئولوژیکی از انقلاب اسلامی ایران دارد و در صورت تسلط بر تنگه راهبردی بابالمندب میتواند حاکمیت محور مقاومت را در منطقه تحکیم نماید.کلیدواژه ها
جنبش انصارالله, زیدیه, فرهنگ سیاسی, یمن, محور مقاومتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.