بررسی احتمال خوردگی در شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اهواز با کاربرد قانون سرب و مس

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-11-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت اله جعفرزاده حقیقی فرد

- دکترای مهندسی بهداشت محیط و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (مسئول مکاتبات).

جاسم سواری

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست دانشکده محیط زیست ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

امیرحسام حسنی

- دکترای مهندسی محیط زیست و دانشیاردانشکده محیط زیست ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات تهران

قدرت لله شمس خرم آبادی

دکترای مهندسی بهداشت محیط و استادیار دانشگاه علوم پزشکی لرستان

چکیده

از روش های غیرمستقیم بررسی احتمال خوردگی در شبکه های توزیع آب آشامیدنی ، قانون سرب و مس است . در این روش میزان خوردگی اجزای مختلف تشکیل دهنده سیستم های آب رسانی، با اندازه گیری غلظت فلزات از آن جمله سرب و مس در خروجی شیرهای آب مصرفی و مقایسه با استاندارد USEPA انجام می گیرد . با استفاده از این روش از ۷۶ نقطه شامل آب خام ورودی ، آب خروجی تصفیه خانه ها و از شیرهای آب سرد آشپزخانه یا حمام ساختمان ها و طبقات همکف منازل مسکونی در سطح کل شبکه توزیع آب اهواز با زمان ماند حداقل ۶ ساعت به عنوان اولین برداشت نمونه برداری به عمل آمد . این کار در شش مرحله به فاصله هرماه یک بار و طبق روش های استاندارد صورت گرفت. سپس، غلظت فلزات سرب، روی و مس  توسط دستگاه جذب اتمی محاسبه گردید . مقادیر به دست آمده با استاندارد USEPA مقایسه و با استفاده از نرم افزاز SPSS نسخه ۵/۱۱ و آزمون های آماری مورد تحلیل قرارگرفت . نتایج  میانگین شش مرحله ، غلظت فلزات در مجموع نمونه ها ی برداشتی نشان داد که ۶۷/۱۶% و ۲۷/۲۷% مجموع نمونه ها دارای غلظتی بیش از استاندارد،USEPA ( به ترتیب µg/l ۱۵ وµg/l۵۰۰۰) برای فلزات سرب و روی و کمتر از استاندارد مذکور(µg/l ۱۳۰۰) برای مس در آب مصرفی شهر اهواز مشاهده گردید. طبق قانون سرب و مس چون در بیش از۱۰ % نمونه ها غلظت فلزات سرب و روی از استاندارد بیشتر شده است ، لذا آب شبکه توزیع شهر اهواز خورنده است و در نتیجه امکان نشت فلزات مذکور در آب مصرفی وجود دارد . بنابراین باید نسبت به کنترل خوردگی و اصلاح فرآیندهای مختلف تصفیه متداول اقدام لازم معمول گردد. همچنین به منظور پایش مستمرکیفیت خوردگی آب و دستیابی به نتایج مطلوب می توان از قانون سرب و مس با اجرای برنامه زمانی مدون و با روشی نسبتا ساده و تنها با اندازه گیری غلظت فلزات در خروجی تصفیه خانه های آب و آخرین نقاط برداشت آب از شبکه توزیع مورد نظر استفاده نمود.

کلیدواژه ها

قانون سرب و مس, اندازه گیری خوردگی, شبکه توزیع آب آشامیدنی, اهواز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.