بررسی زمین زیست محیطی توزیع آلودگی های نفتی در رسوبات ساحلی (مطالعه موردی استان بوشهر)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-15-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید تاجیک

کارشناس ارشد زمین شناسی مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس (مسئول مکاتبات).

ماشااله خامه چیان

عضو هیئت علمی گروه زمین شناسی مهندسی دانشگاه تربیت مدرس.

امیر حسین چرخابی

عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات و آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی

چکیده

مطالعه گزارش ها و نقشه های موجود نشان می دهد که استان بوشهر به علت همجواری با خلیج فارس در معرض آلودگی های نفتی قرار گرفته است. در این منطقه به منظور شناسایی مناطق آلوده از چهارده ترانسکت فرضی استفاده شد که این ترانسکت ها در محدوده جزر و مدی و در راستای عمود بر ساحل انتخاب شده و بر حسب ارتفاع سواحل و نوع جزر و مد منطقه ای، طول ترانسکت ها متفاوت می باشد. آنالیز نمونه های جمع آوری شده با روش HPLC نشان می دهد که میزان آلودگی به هیدروکربن کل (TPH) در منطقه بسیار ناچیز است. به گونه ای که برای آلوده ترین نقاط میزان TPH کم تر از ppb۴۰۰ است. ارزیابی روند توزیع مواد آلاینده در نوار ساحلی نشان می­دهد که توزیع آلاینده ها در رسوبات ساحلی مناطق مختلف یکسان نمی باشد، به طوری که بیشترین آلودگی در پایین ترین حد جزر و کم ترین مقدار در بالاترین حد مد می باشد. همچنین آنالیز نمونه ها نشان می دهد که بالاترین نرخ آلودگی در نمونه هایی است که از اعماق بیشتری برداشت شده است. علاوه بر آن در اکثر نمونه های برداشت شده از سواحل بوشهر رابطه مستقیمی بین درصد رس و هیدروکربن های آروماتیک وجود دارد.

کلیدواژه ها

بوشهر, خلیج فارس, آلودگی نفتی, رسوبات ساحلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.