بررسی امکان افزایش راندمان مصرف آب در دو محصول علوفه ای با اعمال کم آبیاری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGRIDEA05_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 805
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مهرپویان

دکتری تخصصی زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد

چکیده

جهت بررسی سطوح مختلف کم آبیاری در دو محصول علوفه ای شامل ارزن و سورگوم در شرایط آب و هوایی میانه، آزمایشی به صورت کرت -های خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389 انجام شد. سطوح آبیاری شامل تأمین 100 %، 67 % و 33 % نیاز آبی گیاه بودند که به عنوان فاکتور اصلی و سورگوم و ارزن به عنوان فاکتورفرعی در نظر گرفته شدند. اثر آبیاری و نوع گیاه بر عملک رد تر وخشک کل علوفه و راندمان مصرف آب در سطح یک درصد معنیدار بود، تیمار بدون تنش با میانگین 1/ 27 تن در هکتار علوفه تر و 0/ 7 تن در هکتار علوفه خشک در هر چین بیشترین و تیمار تنش شدید با میانگین 0/ 10 تن در هکتار علوفه ترو 6/ 2 تن علوفه خشک، کمترین میزان عملکرد علوفه، را به خود اختصاص دادند. بیشترین راندمان مصرف آب با میانگین 98 / 0 کیلوگرم ماده خشک بر متر مکعب آب مصرفی، مربوط به تیمار تنش متوسط در ارزن نوترفید بود. توانایی ارزن در بهره برداری از آب مصرفی جهت تولید ماده خشک بیشتر از سورگوم بود. راندمان مصرف آب با عملکرد علوفه تر و خشک همبستگی مثبت و معنیداری در سطح احتمال 1% داشت.همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد تر و خشک علوفه با ارتفاع بوته، تعداد برگ، قطر ساقه و تعداد پنجه وجود داشت. با افزایش میزان آبیاری از 33 درصد به 100 درصد نیاز آبی، میانگین ارتفاع بوته از 3/ 65 به 0/ 104 سانتیمتر افزایش یافت. افزایش تنش کمآبی تعداد برگ تشکیل شده بر روی ساقه اصلی گیاه علوفه ای را کاهش داد، و تعداد برگ از 8/ 9 عدد در آبیاری کامل به 9/ 8 در آبیاری متوسط و به 8/ 7 عدد در تنش شدید کاهش یافت. با تأمین کامل آب حداکثر تعداد پنجه و قطر ساقه به دست آمد.

کلیدواژه ها

عملکرد علوفه، سورگوم اسپید فید، ارزن نوتریفید، تنش کمآبی وراندمان مصرف آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.