ارزیابی و مقایسه پارامتر های ناشی از شکست سد قره آقاچ با استفاده از رابطه Froehlich و مدل BREACH

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی آب، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWE-9-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی شاهرضائی

گروه علوم و منهدسی آب-منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

مهدی رادفر

گروه علوم و مهندسی آب- دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

الهام قنبری عدیوی

گروه علوم و مهندسی آب- دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

چکیده

سد نیز مانند سایر سازه­های ساخت بشر ممکن است دچار شکست شده و خسارات فراوانی به وجود آورد. در تحقیق حاضر به ارزیابی پارامتر­های ناشی از شکست سد قره آقاچ از نوع نشت شریانی در تراز­های ۲۴۴۴ و ۲۴۴۸ از بدنه سد با استفاده از رابطه Froehlich و مدل BREACH پرداخته شده است. نتایج نشان داد در صورتی­که از رابطه Froehlich جهت بررسی پارامتر­های ناشی از شکست سد استفاده شود و روزنه در تراز ۲۴۴۴ ایجاد گردد شاهد دبی اوجی معادل ۴/۲۳۸۳ متر مکعب بر ثانیه خواهیم بود این درحالیست­که در صورتی­که روزنه در تراز ۲۴۴۸ ایجاد گردد شاهد دبی اوجی معادل ۹/۳۲۵۴ متر مکعب بر ثانیه خواهیم بود. در صورتی­که از مدل BREACH جهت بررسی شکست سد استفاده شود و روزنه در تراز ۲۴۴۴ از بدنه سد ایجاد گردد شاهد دبی اوجی معادل ۳/۱۷۲۲ متر مکعب بر ثانیه خواهیم بود این در حالیست­که اگر در تراز ۲۴۴۸ روزنه ایجاد گردد شاهد دبی اوجی معادل ۹/۲۵۹۵ متر مکعب بر ثانیه خواهیم بود. هرچند مدل BREACH دقیق­تر است، اما با توجه به اینکه دبی اوج حاصل شده از روش Froehlich به میزان ۹۹۷۸/۰ با دبی اوج مشاهده شده از مدل BREACH همبستگی دارد؛ بنابراین از دقت قابل قبولی برخوردار است. در صورتی­که روزنه­ای در تراز ۲۴۴۸ از بدنه سد ایجاد گردد نسبت به زمانی­که روزنه­ای در تراز ۲۴۴۴ از بدنه سد ایجاد می­گردد دارای دبی اوج بیشتر بوده و در نتیجه شاهد خسارات مالی و همچنین تلفات جانی بیشتری در مناطق پایین­دست سد خواهیم بود.

کلیدواژه ها

شکست سد, پارامتر های ناشی از شکست سد, رابطه Froehlich, مدل BREACH

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.