مقایسه روابط مختلف برآورد نیمرخ عمقی سرعت طولی بر مبنای روش بهینه سازی با استفاده از الگوریتم ژنتیک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-12-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم تیموری یگانه

گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

رسول قبادیان

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران،

محمد مهدی حیدری

گروه مهندسی آب،دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

توزیع عمقی سرعت طولی در رودخانه­ها و کانال­های روباز برای مدل­سازی بسیاری از فرآیندهای هیدرولیکی مورد نیاز است. از این­رو ارائه مناسب­ترین رابطه برآورد توزیع سرعت که منطبق برداده­های اندازه­گیری باشد همواره مورد توجه محققین بوده و به صورت دائم در حال توسعه است. با توسعه تئوری آنتروپی  و همچنین بهینه­سازی به روش الگوریتم ژنتیک، این روش­ها در طیف وسیعی از علوم مهندسی ازجمله مکانیک سیالات و هیدرولیک به کاربرده شده­اند. در این تحقیق پارامترهای مجهول روابط مرسوم توزیع عمقی سرعت طولی با استفاده از بهینه­سازی بر مبنای روش الگوریتم ژنتیک دو دویی بهینه یابی شدند.  تعداد پارامترهای بهینه شده در مدل­های یانگ، ژولیان ، چیو و تسالیس به ترتیب ۴، ۵، ۳ و ۵  پارامتر می­باشند. نتایج تحقیق نشان داد پس از بهینه­یابی پارامترهای روابط، توزیع سرعت یک­بعدی تخمین زده­شده توسط هر چهار مدل ارائه شده در مقایسه با داده­های آزمایشگاهی از دقت بالایی برخوردار است به­گونه­ای که تحلیل آماری نتایج نشان داد مقدار متوسط ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برای کل شبیه­سازی­ها توزیع سرعت یک بعدی در مدل یانگ۰۵۴/۰ متر بر ثانیه، برای مدل ژولیان برابر با ۰۵۲/۰ متر بر ثانیه، در مدل چیو ۰۴۲/۰ متر بر ثانیه و برای مدل تسالیس ۰۳۵/۰ متر بر ثانیه است. با این وجود نظر به اینکه  تعداد پارامترهای بهینه استخراج شده توسط مدل ژولیان و تسالیس از دو مدل دیگر بیشتر است در مدل­سازی رودخانه­های آبرفتی توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

هینه سازی, پدیده دیپ, توزیع سرعت, روش چیو, روش تسالیس, مدل ژولیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.