آلاینده های ناشی از عملیات رنگ در صنایع خودروسازی (مطالعه موردی: سالن رنگ صنایع خودروسازی سایپا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-16-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مصطفی خضری

عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران.

آزاده اخوان بلورچیان

کارشناس ارشد آلودگی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

سید مسعود منوری

عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران.

فریده عتابی

عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

لجن رنگ تولید شده در صنایع خودروسازی، به علت وجود عناصر سنگین، توانایی آلودگی بالایی دارد. بر این اساس دفع ناصحیح آن مشکلاتی را برای محیط زیست به بار می­آورد. دراین تحقیق، با هدف شناسایی آلاینده های اصلی لجن رنگ و ارایه راهکاری به صرفه برای بازیابی آن، آزمایش­ها متعددی انجام گرفت که از جمله این آزمایش­ها می توان به طیف سنجی فلورسنس پرتو ایکس[۱](XRF)، پراش پرتو ایکس[۲](XRD) و آزمون آنالیز حرارتی افتراقی[۳] (DTA) جهت تعیین نوع و غلظت عناصر و ترکیبات موجود در این لجن اشاره کرد. نتایج حاکی از آن بود که این لجن حاوی عناصر فلزی سنگین از قبیل فلزات مس با غلظت gr/lit ۵/۱، روی با غلظتgr/lit ۰۹/۱۳ ، آلومینیوم با غلظت gr/lit ۷۶/۵۸ ، منیزیم با غلظت gr/lit ۰۰۴/۲۳ ، تیتانیوم با غلظت gr/lit ۶۹/۳۲ ، وانادیوم با غلظت gr/lit ۹/۰ و ... می باشد. با مقایسه با استانداردهای زیست محیطی این عناصر فلزی مشخص گردید که مقادیر بسیاری از آنها خارج از محدوده استاندارد می باشد و آلاینده های عنصری قابل توجهی هستند. لذا لزوم ارایه راهکارهای عملی جهت بازیافت آن، کاملا مشهود است. درنتیجه لزوم مطالعات بیشتر در این زمینه جهت حذف این آلودگی ها پیشنهاد می شود [۱]- X-Ray Fluorescence [۲]- X-Ray Diffraction [۳]- Diffusion Thermal Analysis

کلیدواژه ها

صنایع خودروسازی, لجن رنگ, آلودگی, طیف سنجی فلورسنس پرتو ایکس, پراش پرتو ایکس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.