مکان یابی محل دفن پسماند با استفاده از منطق فازی در GIS و مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) (ناحیه مورد مطالعه : شهرستان مینودشت)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 16، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-16-5_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد امیری

استادیار گروه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

وحید نیک زاد

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران (مسئول مکاتبات).

یاسر معرب

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

نگار فروغی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

زمینه و هدف: مکان­یابی مناسب پسماند­های شهری از به وجود آمدن معضلات زیست محیطی در شهرها جلوگیری می­کند. این تحقیق با هدف شناسایی مکان بهینه جهت دفن پسماند در شهرستان مینودشت با استفاده از روش منطق فازی در GIS و مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) است که براساس میزان جمعیت تخمینی در ۲۰ سال  آینده و مساحت مورد نیاز برای دفع پسماند آن­ها صورت می­گیرد. روش بررسی: انتخاب مکان مناسب برای دفن پسماند نیازمند در نظر گرفتن عوامل متعددی است که با توجه به گستردگی و پیچدگی عوامل موثر در مکان­یابی، ضرورت استفاده از فناوری­های اطلاعات مکانی و تلفیق آن با سایر امور مدیریتی و برنامه­ریزی مطرح می­شود. به این منظور، به کارگیری سیستمی یکپارچه متشکل از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش­های تصمیم­گیری چند معیاره (MCDM) ابزار مناسبی برای مکان­یابی دفن پسماند می­باشند. یافته­ها: در این تحقیق برای تعیین مکان­های مناسب دفن پسماند شهرستان مینودشت از معیارهای فاصله از جاده، شیب، ارتفاع، کاربری، میزان بارش، فاصله از گسل، فاصله ازآب­های سطحی، فاصله از مناطق حفاظت شده، زمین­شناسی، فاصله از شهر و فاصله از روستا استفاده شد. نقشه­های مربوط به هر یک از لایه­ها در محیطIdrisi استانداری سازی و به صورت فازی تهیه شد در ادامه برای وزن­دهی و تلفیق لایه­ها از فرایند تحلیل سلسه مراتب فازی (FAHP) و GIS  استفاده شد نتایج: در نهایت نقشه­های نهایی به پنچ روشgamma ، And  ،Or،Sum  و  Productتهیه شد. سپس نقشه­­های مناسب مکان­یابی دفن پسماند انتخاب شدند و هر کدام از آن­ها به چهار طبقه مناسب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف طبقه بندی شد و طبقه مناسب روش­های انتخابی  لکه بندی شدند. روش­های که میزان مساحت لکه­های آن­ها از میزان مساحت لازم برای دفن پسماند برای جمعیت تخمینی ۲۰ سال آینده شهرستان مینودشت کمتر بود، حذف شدند. در نهایت روش­های And و gamma با عدد ۹/۰ مکان مناسب دفن پسماند برای یک دور زمانی ۲۰ ساله را مشخص کردند.  

کلیدواژه ها

مکان یابی, GIS, FAHP, مینودشت, محل دفن پسماند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.