شناسایی گونه‎های ستاره‎های دریایی و مارسانان در سواحل خلیج چابهار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-17-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

متین خالقی

کارشناسی ارشد اکولوژی دریا، هیات علمی دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، دانشکده علوم دریایی، (مسوول مکاتبات)،

علیرضا صفاهیه

دکترای اکوتوکسیکولوژی، استادیار دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی

احمد‎‎ سواری

دکترای اکوفیزیولوژی، استاد دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی

بابک دوست شناس

دکترای بیولوژی دریا، استادیار دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی

فریدون عوفی

دکترای اکولوژی، رییس اداره بین الملل و سازمان های تخصصی، موسسه تحقیقات شیلات ایران، تهران

چکیده

زمینه و هدف: این تحقیق با هدف شناسایی و معرفی گونه‎های غالب ستاره‎های دریایی و مارسانان در سواحل خلیج چابهار طی یک دوره زمانی از آبان ماه سال۱۳۸۷ تا شهریورماه سال۱۳۸۸ انجام گرفت. روش بررسی: منطقه مورد مطالعه دارای ۶۰ کیلومتر خط ساحلی است که در منتهی الیه جنوب شرقی ایران و سواحل دریای عمان- استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است. نمونه‎برداری هر دو ماه یک بار به هنگام جزر کامل از ۵ ایستگاه انتخابی به صورت تصادفی و به وسیله پرتاب کوادرات m۱m×۱ صورت گرفت. سپس نمونه‎های جمع آوری شده به وسیله عوامل شناسایی معتبر بررسی شدند. یافته ها: نتایج حاصل از این بررسی، شناسایی ۷‎گونه Aquilonastra burtonii، Astropecten phragmorus، Astropecten hemprichi، Macrophiothrix elongate، Macrophiothrix cheneyiاستکه متعلق به ۲‎ردهAsteroidea  و Ophiuroidea، ۳‎راسته Spinulosa، Paxillosida، Ophiurida و ۳‎خانواده Asterinidae،Astropectinidae،  Ophiotrichidaeمی باشند. بحث و نتیجه گیری: گونه Aquilonastra burtoniiدر همه ایستگاه ها به جز ایستگاه‎۵ حضور داشت. گونه Astropecten phragmorusدر ایستگاه‎های ۴ و ۵ و گونه  Astropecten hemprichiدر ایستگاه‎های ۲ و ۴ یافت شد. گونه‎های  Macrophiothrix cheneyiو Macrophiothrix elongataدر ایستگاه‎های ۲، ۳ و ۴ مشاهده شد.

کلیدواژه ها

ستاره‎های دریایی, مارسانان, شناسایی, خلیج چابهار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.