شناسایی و تعیین توده زنده ماکروجلبکهای (منطقه بین جزرومدی) در بندربوشهر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-17-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیقه صائب مهر

دانشجوی دکتری اکولوژی دریا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.(مسئول مکاتبات)

پریسا نجات خواه معنوی

استادیار و عضو هیئت علمی، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران- شمال، دانشگاه آزاد اسلامی.

سوگل شهیدی

دانشجوی دکتری بیولوژی دریا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: توده زنده ماکروجلبکها در۲ فصل تابستان و زمستان سال ۱۳۸۹  پس از شناسایی در چهار ایستگاه انتخابی در سه منطقه بالا، میان و پایین جزرومدی منطقه بندر بوشهر در زمان جزر کامل آب بررسی شدند. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه، شناسایی وتعیین توده زنده ماکروجلبک های منطقه بین جزرومدی بندر بوشهر می باشد. روش بررسی:  نمونه برداری با کوادرات ۵/۰ ×۵/۰ مترمربعی به صورت تصادفی صورت گرفت. در مجموع۱۲گونه ماکروجلبک شناسایی شد، که میانگین وزن تر به ترتیب درتابستان شاخه جلبکهای قهوهای (۶۶۲۵،۲۵۸ گرم درمترمربع ) بیشترین وزن تر و     شاخه جلبک های سبز (۹۶۲۵،۱۲۶ گرم درمترمربع ) کمترین وزن تر و در زمستان شاخه جلبکهای سبز (۸۷۵،۵۶۴ گرم در مترمربع) بیشترین وزن تر و شاخه جلبکهای قرمز( ۱۱۵.۸ گرم درمترمربع ) کمترین وزن تر را داشتند . نتایج: نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه (one-way ANOVA)  مشخص نمود که بیشترین حضور ماکرو جلبکها در منطقه پایین جزر و مدی است. آزمون آماری (Mann- whitny) اختلاف معنی داری را بین زیتوده میان و پایین جزرومدی  در دو فصل نشان نداد. نتایج نشان دادند که شش گونه مشترک در هر دو فصل مشاهده گردید که به ترتیب شامل ۳گونه جلبکهای قرمز با نامهایmuscoidesAcanthophora - Laurensia papillosa - Gracilaria corticata و ۲گونه جلبک های قهوه ای به نامهایCystoseira sp. و Padina spو۱گونه از جلبکهای سبز به نام  Caulerpa sp میباشند. با توجه به میانگین زیتوده (بیومس) محاسبه شده در پایین و میان جزرومدی ایستگاههای مورد مطالعه  در دو فصل مشخص گردید در کل دو فصل بیشترین میانگین زیتوده (۱،۹۵۳ گرم درمترمربع) متعلق به Padina sp ایستگاه ۳ پایین جزرومدی فصل تابستان و کمترین میانگین زیتوده (۵/۰ گرم درمترمربع) متعلق به Champia parvula ایستگاه ۲ پایین جزرومدی فصل زمستان میباشد.  

کلیدواژه ها

توده زنده, ماکروجلبک, منطقه بین جزر و مدی, فصل گرم وسرد, استان بوشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.